Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


KENKER DOLMASI (BODRUM MUĞLA)


Bodrum Belediyesi

4 adet dolmalık kenker (Deve kenkeri)
Dolma Harcı İçin:
1 fincan zeytinyağı
1 büyük soğan
2 domates
1 su bardağı pirinç
1 çay kaşığı tuz
½ çay kaşığı karabiber
½ bağ maydanoz
½ bağ taze nane
Hamuru İçin:
1 su bardağı un
¼ çay bardağı süt (yağ çekmemesi için)
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
¼ çay kaşığı silme kabartma tozu
Aldığı kadar su (Krep hamurundan
daha koyu bir hamur olacak)
Kızartmak için:
1 bardak zeytinyağı

Kenkerlerin kök kısımlarını ayıklayıp bol suda güzelce yıkayın. Sıcak suda haşlayın. Haşladıktan sonra kökünden dallarının bitişine doğru üstteki pamuksu dokuyu elinizle sıyırarak temizleyin.
Harcı hazırlamak için ince doğradığınız soğanları zeytinyağında hafif pembeleşene kadar kavurun. Domatesleri ekleyip suyunu biraz çekene kadar pişirin. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci, tuz ve karabiberi de ekleyip 3 – 4 dakika daha kavurun, ocağın altını kapatın ve ince doğranmış maydanoz ile naneyi eklenip karıştırın.
Hazırladığınız harcı 4 eşit parçaya bölün. Kenkeri avucunuzun içine alın, üstteki yaprakları geriye atıp içine avucumuzun uzunluğu kadar hazırlamış olduğumuz dolma harcından doldurun. Geriye attığınız yapraklar ile üstünü kapatın. Dağılmaması için iplikle sararak bağlayın.
Kenkerleri bir tencereye yerleştirin, 2 parmak geçecek kadar sıcak su ekleyin ve pirinçler pişene kadar haşlayın. Pişen kenkerleri ayrı bir kaba alıp ılımaya bırakın.
Kenkerler ılırken, hamur malzemelerini güzelce çırparak, krep hamurundan daha koyu kıvamlı bir hamur hazırlayın. Sardığınız ipleri dolmaları bozmadan çıkarın ve hamura bulayıp kızgın yağda arkalı önlü kızartın. Sıcak olarak servis edin.




© lezzetler.com tarif no:172889 | adı:Kenker Dolması (Bodrum Muğla) | gönderen:Somuncu | indirme tarihi:31.05.2024 - 17:46