Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


HAMSİ DOLMASI FIRINDA


250 gram taze soğan
600 gram hamsi balığı
150 gram tereyağı
100 gram çam fıstığı
100 gram kuş üzümü
150 gram pirinç
50 gram un
1 demet maydanoz
Su
Tuz
Karabiber
1/2 limon

Yarım kilo hamsi balığının ortalarındaki kılçıklı kemiği çıkararak bunların filetolarını elde etmeli. Geri kalan 100 gram hamsinin ise filetolarını elde ettikten sonra bunları küçük parçalara doğramalı.
Unu hamur yoğurma mermerine dökmeli. Ortasına açılacak çukura bir-iki kaşık su koymalı ve yoğurarak oldukça koyu bir hamur elde etmeli. Hamuru yoğururken gerektiği kadar suyu azar azar katmayı unutmamalı yoksa istenilen kıvamda hamur elde edilemez. Hamur, kıvamını bulunca bunu bir topak hâline getirmeli ve bir kenarda dinlenmeye bırakmalı. Malzemeyi rahatça alacak büyüklükte bir tencereyi 25 gram tereyağıyla iyice yağlamalı. Sonra hamsi balığı filetolarını muntazam ve boş yer kalmayacak bir şekilde tencerenin içine dizmeli. Üzerlerine yarım limonun suyunu gezdirerek dökmeli. Beri yanda kıyarcasına ince doğranmış taze soğanla 125 gram tereyağını bir kuşaneye koyup kabı hafif ateşe oturtmalı. Soğanlar diriliklerini iyice kaybedip renk değiştirince, ayıklanmış ve yıkanmış olan pirinçle fıstıkları katmalı. Tahta kaşıkla devamlı surette karıştırarak beş dakika kadar kavurmalı. Sonra çöpleri ayıklanıp yıkanmış olan kuş üzümünü, tuzla karabiberi ilâve etmeli ve tahta kaşıkla karıştırmaya ara vermeden bunları beş dakika daha kavurmalı. Bu sürenin sonunda 2/3 bardak sıcak su katarak tencerenin ağzını kapatmalı ve karışımı pilâv gibi pişirmeli. Kuşaneyi ateşten indirmeden önce hamsi parçacıklarıyla kıyılmış maydanozu katmalı, bir-iki defa karıştırmalı ve kabı ateşten alıp içindekileri hamsi filetolarının üstüne boşaltmalı. Bir kenarda dinlendirilmiş olan hamuru merdaneyle açmalı ve yemeğin üstünü bu hamurla iyice kapamalı. Bu işler bittikten sonra tencereyi 250 derece kızdırılmış termostatlı fırına yerleştirmeli ve içindekileri 20 dakika kadar pişirmeli.
Tencereyi fırından çıkarınca hamuruyla birlikte servis tabağına başaşağı ederek içindekini bozmadan bu tabağa aktarmalı ve sıcak sıcak sofraya götürüp servis yapmalı.


© lezzetler.com tarif no:166519 | adı:Hamsi Dolması Fırında | gönderen:Somuncu | indirme tarihi:28.04.2024 - 21:14