Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


SAMSUN EVLİLİK TÖRENLERİ YİYECEK VE İÇECEKLERİ


Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Oğlan tarafı kız evine ekonomik durumlarına göre gümüş veya kristal şekerlikle çikolata ve çiçek götürür. Ev sahibi de konuklara sunulmak üzere çay, pasta, kurabiye hazırlar. Konuklar uzaktan geldiyse yemek sunulur.
Kazalarda nişan masraflarını oğlan tarafı görür. Şehirlerde ise nişan masrafı kız tarafına aittir. Nişan evde yapılıyorsa ikramlar, salonda yapılıyorsa salon kirası, orkestra ücreti ikramlar gibi masrafları kız tarafı yapar.
Kız evi ve oğlan evi varlıklı iseler birbirlerinin amca, hala, dayı, teyze yakınlarına bohça hazırlarlar. Bohça nişanda veya düğün öncesinde gönderildiği gibi, düğünden üç gün sonra kayınvalidenin evine gönderilir. Bohçaya çamaşır, yatak çarşafı, yaşmak (yazma), havlu, seccade, namaz bezi, karyola örtüsü gibi armağanlar konulur. Bohça getirenlere çeşitli ikramlarda bulunulur.
Kına gecesi düğünden bir veya iki gece önce kız evinde yapılır. Oğlan evi kına gecesine giderken çerez, meyve suyu ve pasta götürür. Kına maddi olanağa göre gümüş bir tasta karılır. Genç kızların eline birer mum ve birer mendil verilir. Mumlar yakılır. Işıklar söndürülür. Gelin önde genç kızlar arkada ilahilerle odaya girerler. Gelin bir sandalyeye oturtulur. Başına kırmızı bir tülbentle/şifon eşarp örtülür. Dizine geleceği aydınlık olsun diye ayna konur. Huyunun yumuşak olması için de ayaklarının altına post konur. Kına yakılırken gelin nazlanır, avucunu açmaz. Kayınvalide geline bir altın vererek avucunu açtırır. Kına yakılır. Daha sonra oradaki konukların ellerine kına yakılır.
Gelin hahamı Perşembe veya Cuma günü yapılır. Oğlan evi hamamı bir günlüğüne kiralar. Gelen konuklara yıkanmaları için birer kalıp sabun verilir. Biber dolması, yaprak dolması, haşhaşlı çörek, turşu, saç üstü yağlı, haşlanmış yumurta, köy ekmeği, zeytin, peynir gibi yiyecekler getirirler. Yiyecekle yenir. Oğlan tarafı geline gümüş hamam tası hediye eder. Gelin yıkandıktan sonra varsa bindallı yoksa temiz bir elbise giydirilir. Başına kırmızı şifon eşarp örtülür. Ayağına gümüş nalınlar giydirilir. Şadırvan etrafında ilahilerle gezdirilir. Gelin hamamında yenir, içilir eğlenilir.
Gelin ve damat halayına gitmiyorsa kız annesi tarafından önceden gelin evine tavuk, pilav, dolma, tatlı, kahvaltılık hazırlanıp götürülür. Köylerde konuklara keşkek, şehirde ise dolma, su böreği, pilav, kuzu dolması ikram edilir.
Düğünden 7 gün sonra, önce damadın annesi gelin ve güveyi yemeğe davet eder. Pilav, çorba, et yemeği, sebze, tatlı sunulur. Geline yüz görümlüğü takılır. Gelin bir tanıdık evine gezmeye ilk kez gittiğinde ev sahibi geline bir armağan verir.
Geleneksel bir kutlama yapılmamaktadır. Şimdilerde bir çiçekle kutlandığı gibi dışarıda yemeğe de gidilmektedir.


© lezzetler.com tarif no:162571 | adı:Samsun Evlilik Törenleri Yiyecek ve İçecekleri | gönderen:Domates Perisi | indirme tarihi:22.05.2024 - 08:02