Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


BOLİVYA MUTFAĞINA ÖZGÜ YİYECEKLER VE ÖZELLİKLERİ


Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi

Bolivya'da ekonominin temeli madenciliğe dayanmaktadır. Çalışan nüfusun üçte ikisi tarımda istihdam edilmesine rağmen, ülke gıda ihtiyacının mühim bir kısmını ithal et­mektedir. Patates, arpa ve kahvaltıda yenilen bir tahıl olan quinua yüksek yerlerde yetişen başlıca ürünlerdir. Nohut, buğday ve mısır ise Altiplano Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Yungos Bölgesi'nde de mısır, buğday, yeşil sebze ve meyve üretimi yapılmaktadır.
Bolivya Mutfağında patates bolca kullanılmaktadır. Hatta Bolivya Mutfağını "et ve patates" olarak tanımlamak da mümkündür. Yumurta, siyah fasulye ve sebze karışımları et yemeklerinin yanında en çok kullanılan garnitürler olarak bilinir. Yemeklerde bol mik­tarda baharat kullanılır. Meksikalılar'ın salsa sosuna benzeyen "İlajhua" adı verilen çeşni sosları çoğu yemeğe eşlik eden bilindik bir sostur. Brezilya'da Feijoda adı verilen siyah fasulye, sığır eti, yeşil sebzeler ve pirinçle yapılan güveç çeşidi oldukça meşhurdur. Yine Coxinha adı verilen özel harçla elde edilmiş tavuk yemeği ülke mutfağında önemli bir yer tutar. Ülke genelinde çokça balık tüketilmektedir.


© lezzetler.com tarif no:160743 | adı:Bolivya Mutfağına Özgü Yiyecekler ve Özellikleri | gönderen:gül | indirme tarihi:19.05.2024 - 19:37