Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


BANDIRMA ERDEK YÖRESİ MUTFAĞI


Bandırma Onyedi Eylül Universitesi

Bandırma ilçesi, 2016 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre 149.469 kişiyle Balıkesir ilinin en kalabalık ilçelerinden biridir1. Bandırma ilçesi sürekli gelişim potansiyeli ve İstanbul, Bursa gibi büyük şehirlere kolay ulaşılabilirliği ile bir cazibe merkezi konumundadır.

Bandırma bir göç çekim alanı olarak çeşitli kültürlerin buluştuğu kozmopolit bir yerleşim birimi olmuştur. Bandırma’da yörenin eskiden beri oturanları Manavlar ve Yörükler, Kırım’dan göç yoluyla gelen Tatarlar, Balkanlardan göç yoluyla gelen Türk Soylu muhacirler, Pomaklar, Arnavutlar ve Kafkasya’dan göç yoluyla gelen Çerkesler ve Gürcüler uyum içinde birlikte yaşamaktadırlar
Bandırma folklor yönünden de zengin bir birikime sahiptir ve yöreye özgü gelenek ve göreneklerin bazıları hala yaşatılmaktadır. Bandırma genelde göç alan bir yerleşim merkezi olduğu için, göçle gelen ailelerin gelenekleri Bandırma'da yaşatılmaktadır. Bu yüzden gelenek ve görenekler daha çok bölgesel özellik göstermekte olup sadece Bandırma'ya özgü gelenekler çok bilinmemektedir.

Kapıdağ Yarımadası’nın güneybatısında yer alan ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Erdek ilçesi ülkemizin ilk turistik destinasyonlarından biri olarak uzun yıllardır önemli bir iç turizm merkezidir. Erdek ilçesinin de nüfusunun çok büyük bir bölümünü 1924 Mübadelesiyle Rumların boşalttığı Erdek merkeze ve köylere yerleşen Selanik'e bağlı Karacaova (Karacaabat) ve Kavala Pomakları ile Giritli göçmenler oluşturmaktadır. Halkın tamamına yakını mübadele zamanında gelen Selanik ve Girit göçmenlerine dayanır.
Balıklı, Harmanlı, İlhanlar ve Tatlısu Köylerine Boşnaklar yerleşmişlerdir. Dolayısıyla Girit, Pomak, Boşnak ve yerli halk iç içe girerek Erdek’in kendine has kültürünü meydana getirmektedir.

Bandırma-Erdek yöresinin mutfağında, sadece bu yöreye özgü lezzetler bulunmamakla birlikte birçok farklı mutfağın kendine has özelliklerinin birleşiminden doğan bir kültür mozaiği olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Özellikle bu yöre nüfusunun da büyük kısmını oluşturan Girit, Boşnak, Pomak, Çerkes ve Tatar mutfakları Bandırma-Erdek yöresinin mutfağını meydana getirmektedir. Bu yöresel mutfakların kendine has bazı özellikleri bulunmaktadır.


© lezzetler.com tarif no:160545 | adı:Bandırma Erdek Yöresi Mutfağı | gönderen:gül | indirme tarihi:15.05.2024 - 23:07