Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


İSPANYOL MUTFAĞINDA ÖĞÜNLER


Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi

Genel olarak; İspanyollar sabahın erken saatlerinde yaptıkları hafif bir kahvaltıyla güne başlamaktadırlar. Daha sonra saat 11 civarı ikinci bir kahvaltı, saat 13 gibi Tapas denen küçük meze ve kanepeler, saat 2-3 civarı öğle yemeği ve nihayet akşamüstü çay ve bisküvi ile devam etmektedirler. Daha sonra tekrar Tapas ve de geç saatlerde bol sohbetli uzun akşam yemekleri ile günü sonlandırmaktadırlar. İspanyollar genelde az kahvaltı edip, öğlen yemeğinde çok yemeyi ve akşam yemeklerini geç saatlerde tüketmeyi tercih etmektedirler.
Ülkede çoğu insan kahvaltısını kafeteryalarda veya büfelerde etmektedir. Genellikle kahve yanında çörek veya tost ya da içecek olarak portakal suyunu tercih etmektedirler. İspanya'nın en geleneksel kahvaltısı sütlü kahve veya sıcak çikolatayla servis edilen Churros veya Porras'tır. “İkinci Kahvaltı” ise genellikle, sütlü kahveden ve bir parça omlet veya peynirli ve jambonlu sandviçten oluşmaktadır. Detaylı bir anlatımla; kahvaltıda; katmerli çörek, beyaz ve siyah ekmek, marmelat, jambon ve sosis çeşitleri, peynir çeşitleri, tost genel olarak tercih edilen yiyeceklerdendir. Kahvaltı içecekleri ise; kahve veya sıcak kakao olarak ön plana çıkmaktadır.
Öğle yemeğinde; yemekten önce içki ile beraber çerez olarak Tapas alınmaktadır. Daha sonra; çeşitli salatalar, lop yumurta, bölgesel salam çeşitleri ve haşlanmış balıktan oluşmuş olup büyük bir meze tabağı ile birlikte sofraya ordövr olarak getirilen “Gazpacho” veya sı­cak sarımsak çorbası tercih edilmektedir. Ana yemek olarak olarak; balık, et veya kümes hayvanlarından seçilen bir yemek öğle yemekleri kapsamında tercih edilmektedir. Öğle yemekleri genel olarak hafif bir tatlı ile noktalanmaktadır. Espresso kahve de öğle menüsünün vazgeçilmezleri arasındadır. Akşam yemeklerinde; çorba, sebze sote veya söğüş etin ardından meyve yenilmektedir.

İspanya'da sıklıkla tüketilen menülere örnek olarak gösterilebilecek menüler aşağıda verilmektedir:
Menü 1
Rape con Romesco: Romesko soslu keler balığı.
Sopa De Ajo: Kastilya usulü sarımsak çorbası.
Fabes con Almejas: Asturudya usulü istiridyeli fasulye yahnisi.
Paella Valenciana: Valensiya usulü Paella.
Espinacas `a la Catalana: Katalan usulü ıspanak.

Pera Salsa de Caramelo al Caf´e: Karamel ve kahve soslu armut.

Menü 2
Gazpacho Sevillano: Klasik Gazpacho.
Pollo En Pepitoria: Badem ve safran soslu tavuk.
Ensalada con Higos, Cabrales, y Granada: Akdeniz yeşillikleri, incir, nar ve Cabrales payniri.
Merluza en Salsa Verde: Yeşil soslu barlam balığı.
Arroz con Leche: Pirinç ve süt.


© lezzetler.com tarif no:159487 | adı:İspanyol Mutfağında Öğünler | gönderen:gül | indirme tarihi:03.05.2024 - 23:00