Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


SAMSUN YEMEK KÜLTÜRÜ


https://karadeniz.gov.tr

Mutfak kültürü ve yemek çeşidi bakımından ülkemizin zenginlikleri azımsanamayacak ölçüdedir. Yerleşim tarihi asırlar öncesine uzanan Samsun ilimiz de bu zenginliklerin görülebileceği yörelerimiz arasındadır.
Samsun mutfağın sebze ve çeşitli yabani otlarla yapılan yemeklerin yanı sıra hamur işleriyle yapılan yemekler ağırlıktadır. Balık yemekleri, tavuk, ördek ve kaz etiyle yapılan yemekler Samsun mutfağını zenginleştiren diğer ürünlerdir.
Türk Mutfağı içinde özel bir yere sahip olan Samsun mutfağı, Karadeniz, Anadolu, Balkan ve Kafkas izleri taşımaktadır. Bölgeye özgü bitkilerden çorba, tencere yemekleri ve turşu yapılmaktadır. Karalahana çorbası, dolması ve kavurmasıyla; fasulye ise turşusu ve kavurmasıyla sık tüketilen yiyeceklerdendir. Mısır ve buğday, unundan yapılan kuymak, yarmadan yapılan çorba ile en çok tüketilen tahıllardır. Bafra ve Termeli girişimcilerin İstanbul başta olmak üzere büyük kentlerde açtığı fırınlarla birlikte ülke çapında popülarite kazanan Samsun pidesi şehrin en bilinen yiyeceğidir. Ayrıca kaz, hindi, ördek ya da tavukla yapılabilen tirit adı verilen yemek de geleneksel yemeklerdendir. Bunlara ek olarak genelde düğünlerde yapılan keşkek ile Çarşamba kıvratması, Samsun simidi, mısır çorbası ve yoğurtlu çorba da şehrin tanınan yiyeceklerindendir.
Karadeniz mutfağının başlıca malzemeleri olan mısır, lahana ve fasulye Samsun mutfağında da birçok yiyecekte kullanılır. Samsun mutfağı bunların yanında et, pirinç ve hamurlu yiyeceklerle zenginleşmiştir. Tavuk, ördek ve kaz gibi kümes hayvanları yöre mutfağında önemli yer tutar. Tirit, lepsi, herse, kaz çevirmesi kümes hayvanlarından yapılan başlıca yemeklerdir.
Dövülmüş mısırdan yapılan dibek çorbası, fırınlanmış mısır unundan yapılan kaçamak özgün yemekler arasındadır.


© lezzetler.com tarif no:154609 | adı:Samsun Yemek Kültürü | gönderen:senal | indirme tarihi:03.05.2024 - 16:48