Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


BAYBURT SOFRA ADABI


https://karadeniz.gov.tr

Bayburt?ta sofraya ilk büyükler oturur. Yemek yenileceği zaman baba sofraya oturmadan yemeğe başlanılmaz. Misafir varsa sofraya önce misafir oturur. Yemek yerde sini denilen tepside yenilir. Yemekte çorba kesinlikle olmalıdır ve yemeğe çorba ile başlanır.
Bazı evlerde mutfaktan salona açılan küçük bir pencere bulunur. Bu pencereden yemekler alınıp verilir. Böylece eve erkek misafir geldiğinde kadınlar erkekleri görmeden yemek servisi yapılması sağlanır. Günümüzde bu düzene sahip evler azalmakla birlikte özellikle müstakil biçimde yapılmış evlerde örnekleri halen mevcuttur.
Bayburt?ta özellikle eskiden kalabalık ailelerde kadın ve erkekler ayrı ayrı yemek yerlerdi. Gelinler ?bürüg? denilen örtü ile yüzlerini kapatarak sofrayı hazırlardı. Gelinler kayınbabanın yanında yemek yemez ancak kayınbaba geline izin verirse o zaman gelin yemeğe oturur veya önce erkekler yiyip ardından gelinler yemek yerdi. Kayınbaba izin vermediği takdirde de kayınbaba çay içene kadar gelin ayakta beklerdi. Yemek bitiminden sonra da gelin yemekten sonra ellerini yıkamaları için büyüklerinin ellerine su dökerdi. Bu uygulamalar eskiden daha çok yapılmakla birlikte günümüzde bazı ailelerde halen devam ettirilmektedir.
Bayburt?ta özellikle köylerde sofra yere kurulmakta, sofra bezinin üzerine tahtadan yapılmış, ayaklı bir yer sofrası veya sini yerleştirilmekte, sofranın etrafına dizilip yemek yenilmektedir.
Sofrada erkek misafir olduğunda kadınlar yemeği mutfakta koyup başkasıyla sofraya göndermekte, kendileri hiç görünmemektedir. Bazen de ev sahibi kadın yemekleri koymak için sofranın kenarında oturmakta, ağızını tülbenti ile kapatmakta (bürüglemekte) sofranın kenarında yemekleri koyup kendisi aynı sofrada yememektedir.


© lezzetler.com tarif no:154187 | adı:Bayburt Sofra Adabı | gönderen:müjgan baykal | indirme tarihi:26.04.2024 - 23:32