Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


TARTE TATİN


Hamuru için:
125 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2,3 yemek kaşığı su
3 çay bardağı un
Karameli için:
75 gr tereyağı
1 çay bardağı şeker
4 adet elma
Tarçın
Fındık

Hamuru için öncelikle oda sıcaklığında olan tereyağı ve şekeri mikser ya da elinizle karıştırın.
Vanilya ve suyu da ekleyerek karıştırmaya devam edin. Son olarak unu da koyarak, ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamuru dinlenmeye bırakın.
Daha sonra elmaları soyup eşit şekilde kesin ve suya atıp limon damlatıp sararmaması için kenara kaldırın.
Karameli için şekeri tavaya alıp karamel rengini alıncaya kadar karıştırın. Daha sonra altını kapatıp tereyağı ve dilimlediğiniz elmalı ekleyip hafifçe karıştırın.
Kıvam alan sosta yumuşayan elmaları sosuyla birlikte kullanacağınız tart kabının tabanına alın. Üzerine fındık ve tarçın ekleyebilirsiniz. Elmaları mümkün olabildiğince sık ve düz bir şekilde yerleştirmeye çalışın.
Beklettiğiniz hamuru unlanmış mutfak tezgahı üzerinde bir merdane yardımıyla açın. Hamurun yuvarlak şeklinde ve kullanacağınız tart kalıbından daha büyük olması önemli.
2-3 dakika kadar soğuyan elmaların üzerine açtığınız tart hamurunu yerleştirin. Dışarıda kalan kenar kısımlarını tart kalıbının tabanına doğru ittirin. Pişme esnasında sosun hamurun yüzeyine çıkmasını engellemiş olun.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirdiğiniz tartı, ters çevirerek servis tabağına çıkartın. Dilimledikten sonra sıcak olarak servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.

Not: İki kız kardeşin 1880'lerin Paris'inde mutfak kazası yaparak yanlışlıkla yaktıkları ve böylece karamel tadını alarak ortaya çıkmasıyla oluşuyor. Bu meşhur tatlının ismi Fransız Hotel Tarte'den de geldiği söyleniyor.




© lezzetler.com tarif no:152485 | adı:Tarte Tatin | gönderen:piano | indirme tarihi:17.05.2024 - 23:05