Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


LABA DOLMASI (ALANYA ANTALYA)


http://alanya.bel.tr

Orta boy keçi labası (5 kg )
250 gr karaciğer (Keçi)
250 gr kıyma (tek çekim) (Keçi)
1.5 su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı badem
2 adet orta boy soğan
3 adet orta boy domates
1/2 demet maydanoz
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
2 yemek kaşığı domates salçası
Üstü kaplayacak kadar su
Üzeri için:
4 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı domates salçası

Laba iç harcında kullanılacak pirinçler tuzlu (1 yemek kaşığı) ılık suda bir sûre bekletilir. (En az 1 saat) Bademler sıcak suda 1 taşım kaynatılarak kabukları soyulur ve tavada sık sık karıştınlarak yakmadan kavrulur.
Laba iç pilavını hazırlamak için karaciğer satır yardımıyla minik minik (kıymadan biraz daha büyük olacak şekilde) kıyılır. Ciğer ısıtılmış tencereye konularak kavrulur. Ardından kıyma vc tereyağı eklenerek bir miktar daha kavrulur ve ince ince doğranan soğanlar eklenir. Soğanlar pembeleştikten sonra rendelenmiş domates eklenerek bir iki dakika daha kavrulur. Salça, toz kırmızıbiber ve yıkanıp süzülen pirinçlerde ilave edilerek bir miktar daha kavrulur ve kavurma işlemi tamamlanır. Karabiber, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve kabuğu soyulup kavrulan badem laba iç harcına eklenir. Böylelikle labanm iç harcı hazırlanmış olur.
Kaburga kısmının tersinden, karnı boşluğu yönünde belli bir ölçüde yırtılmayacak şekilde el yardımıyla bir boşluk (ağız) açılır. Açılan labanın içi hazırlanan harç ile doldurulur ve yarım su bardağı su ilave edilerek Labanm ağzı uygun bir iple dikilir.
Labanm üzerine domates salçası sürülür. Salçalanan laba geniş bir kapta tereyağında arkalı önlü kızartılır, üzerini kaplayacak kadar su ilavesi ile arkalı önlü pişirilir. Pişen laba servis tabağına alınır iplerinden ve kemiklerinden ayrılarak porsiyonlamr vc üzerine labanm piştiği sudan kepçe yardımı ile bir miktar gezdirilir. Böylelikle labanm suyuyla daha lezzetli bir sunum yapılabilir.

Bilgi: Koyun, keçi gibi küçükbaş hayvanların kaburga kemikleri ile leğen kemikleri arasındaki sağlı sollu bölge ile omurga kemikleriyle smırlı olan kann boşluğu bölümüne labalık denir. Yörede genel olarak laba yapımı için keçi labalığı tercih edilir. Labalık kasaplardan istenilen boyutlarda temin edilebilir.




© lezzetler.com tarif no:146179 | adı:Laba Dolması (Alanya Antalya) | gönderen:ay ışığı | indirme tarihi:30.04.2024 - 22:17