Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


ALANYA MUTFAĞI


http://alanya.bel.tr

Alanya… Turizm denilince ilk akla gelen şehirlerden, Antalya’ya bağlı bir ilçe. Her ne kadar Antalya’ya bağlı olsa da Alanya’yı diğer ilçelerden ve Antalya merkezden farklılaştıran gizli bir mutfak kültürü ve yemek çeşitliliğine sahip.
Örneğin '' Antalya'da ne yenir?'' sorusuna alacağınız cevap genellikle köfte – piyaz olsa da bu soruya Alanya’da alacağınız cevap Gülüklü Çorba, Ülübü Piyazı, S Pasta, Öküz Helvası gibi adını ilk kez duyacağınız ve muhtemelen önünüze gelene kadar ne yiyeceğinizi merakla bekleyeceğiniz lezzetler olacaktır.
Veyahut Akdeniz Beslenme tipinin temeli olan zeytinyağı ve hafif yemekler yerine çeşitli sebzelerden hazırlanmış tereyağlı, keçi etli ve salçalı yemekler; ceviz, un, pekmezden hazırlanmış tatlılar ve Yörüklüğün olmazsa olmazı, senitlerde açılıp saclarda pişirilmiş şebitler ve içli bazlamalarla zengin ve bir o kadar da leziz yemeklerle karşılaştığınızda Alanya’nın tahminlerin de ötesinde bir mutfağa sahip olduğunu anlayacaksınız.
Anadolu’ya özgü birçok sebze ve meyvenin rahatlıkla yetiştirildiği Alanya, kabına sığmamış ve bugün ayrıca Türkiye’nin tropikal bahçesi olma görevini de üstlenmiş durumdadır. Öyle ki artık hepimizin tanıdığı muz, kivi gibi ürünlerin yanısıra Avokado, Goji Berry, Yıldız Meyvesi gibi meyveler dahi sofralarda ve bahçelerde yerlerini almıştır. Hatta Alanyalılar yeni meyvelerini öylesine benimsemişlerdir ki tropikal meyvelerin isimleri yöre şivesine uygun hale gelmiştir. Avokado’ya Avgada diyen bir Alanyalı, aslında ilçenin yeni meyvelerini çoktan benimsediğini anlamaya yetip artmaktadır. Avokado Salatası ve Ezmesi, şehirde hızla kabul görmüş hatta kısa zaman içinde kahvaltılarda dahi tüketilir hale gelmiştir.
Yeniliklere açık olmasına rağmen şehrine ve kültürüne tutkuyla bağlı olan Alanyalılar - ki bu konuda hassaslar - yöresel lezzetlerini korumak amacıyla ortak bir bilinçle hareket ediyor. Birçok Alanyalı, yemeklerinin isimlerini yöre şivesini koruyarak söylüyor, düğün ve cenaze gibi önemli günlerde yöresel yemekler pişiriliyor, evlerinde ise muhakkak misafirlerine ikram edecekleri lezzetleri muhafaza ediyorlar.
Bu bilincin şehir dışına taşması gerektiğini düşünen Alanya Belediyesi ise şehrin deniz-kum ve güneşten çok daha fazlası olduğunu tüm misafirlerine aktarabilmek için Mutfak Mirası Alanya adlı bir projeyi yürütmeye başladı.
Şehirdeki mutfak kültürünün korunması amacıyla proje çatısı altında birçok faaliyet yürüten Belediye, yöre kadınlarının ezbere bildiği ancak reçetelendirilmemiş lezzetlerden 52 tanesini reçetelendirerek Alanya Yöresel Lezzetler kitabında derledi. Yine bir o yemeğin reçetelendirilmesi için çalışmalar devam etmektedir ki bu soyut mirasımızın bir parçası olan bu tarifler Toroslardaki Yörüklerin ve köylerdeki geçmiş günlerin izlerini taşıyan yaşam şekillerinin izlerini taşımaktadır.
Alanya; tıpkı ülkemizdeki birçok şehir gibi keşfedilmeyi bekleyen bir mutfağa ve birbirinden lezzetli yerli ürünlere sahiptir. Şimdi dilerseniz bu bilgilerden sonra kısa kısa bazı yemeklere ve özelliklerine göz atalım. Ancak sizden ricamız; bazı yemeklerin isimlerini okurken imla hatası yapıldığını düşünmeyin çünkü Alanyalılar yemeklerinin yöredeki adıyla bilinmesi konusunda oldukça ısrarlı.




© lezzetler.com tarif no:146151 | adı:Alanya Mutfağı | gönderen:ay ışığı | indirme tarihi:24.04.2024 - 21:37