Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


LAZ BÖREĞİ (TRABZON)


1 çay bardağı yoğurt (suyu ile birlikte)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı tuz
1/2 paket kabartma tozu
2 adet yumurta
4 su bardağı un
Nişasta (yufkaları açmak için)
Muhallebisi için:
5 su bardağı süt
2 adet yumurta sarısı
4 Yemek Kaşığı un
1 Yemek Kaşığı nişasta (mısır veya buğday nişastası)
1 su bardağı toz şeker
1/2 adet limon kabuğu rendesi
1 Çay kaşığı karabiber
Şerbeti için:
1,5 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Yağlamak için:
1 çay bardağı eritilmiş tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ

Şerbeti için su ve şekeri, şeker eriyene kadar karıştırın ve kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin ve kısık ateşte şerbet kıvamını alana kadar pişirin ve ocağın altını kapatıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
Laz böreğinin hamurunu hazırlamak için geniş bir kasede sulu yoğurt, sıvı yağ, su, tuz, kabartma tozu ve yumurtayı karıştıralım. Bu karışımın üzerine unu yavaş yavaş ekleyerek, hamur ele yapışmayan bir kıvama gelene kadar yoğuralım. Hamurun tezgaha yapışmaması için nişasta serpiştirip, yoğurduğumuz hamuru 18 bezeye bölün.
Muhallebisi için bir kasede 1 su bardağı süt, yumurta sarıları, vanilin, nişasta, un ve limon kabuğu rendesini karıştıralım. Geriye kalan 4 su bardağı sütü tencereye aktarıp üzerine 1 su bardağı toz şekeri de ekledikten sonra ocağın altı açıkken, şeker eriyene kadar karıştıralım. Tencerede ısınan sütlü karışımdan bir kepçe süt alalım ve kasede hazırladığımız yumurtalı karışımın içerisine azar azar ekleyerek ısılarını eşitleyelim. Isıları eşitlenen karışımları birleştirelim. Kasedeki karışımı azar azar tencereye ekleyip sürekli olarak karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirelim. Piştikten sonra ocaktan alıp, ılımaya bırakalım.
Hamuru açmak için tezgaha nişasta serpiştirelim. Tüm bezeleri incecik olacak şekilde açıp yağladığımız fırın kabının içerisine yufkayı yerleştirelim. İlk yufkanın dışarıya doğru taşmasına izin verelim ve eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ karışımı ile ilk yufka katını fırça yardımıyla yağlayalım. 17 katın her katını yağlayarak fırın kabımıza dizelim. Hazırladığımız muhallebi karışımını yufkaların üzerine dökelim ve ilk katın taşan yufkalarını içe doğru katlayalım. Üzerine son yufka katını da ekledikten sonra son kez yağlayıp, dilimleyelim.
170 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar 30 dakika pişirin.
Fırından çıkardığınız laz böreğinin ilk sıcaklığı geçtikten sonra soğumuş olan şerbeti üzerine yavaş yavaş dökelim. Biraz beklettikten sonra servis edebiliriz.




© lezzetler.com tarif no:145534 | adı:Laz Böreği (Trabzon) | gönderen:ay ışığı | indirme tarihi:06.05.2024 - 22:53