Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


PIRASALI VE PATATESLİ POĞAÇA


Hamur Malzemeleri:
1 paket Pakmaya Mayalı Poğaça Harcı
500 g buğday unu
1,5 çay kaşığı tuz
200 g margarin
150 ml ılık süt (1,5 çay bardağı)
100 ml ılık su (1 çay bardağı)
İç malzemesi:
500 g patates
2-3 dal pırasa
2 yemek kaşığı sıvı yağ
100 g lor peyniri
100 g süzme peynir
Yarım demet dereotu
Üzeri için:
1 yumurtanın sarısı
Taze yeşillik (kekik, biberiye, maydanoz vs)

Bir karıştırma kabına unu eleyin. Üzerine Pakmaya Mayalı Poğaça Harcı paketinin tamamını ve tuzu döküp harmanlayın.
Daha sonra oda ısısında yumuşamış margarini ve ılık sütü ekleyin. Yoğurmaya başlayın. Azar azar ölçülü ılık suyu ilave edin. Hamuru yoğurdukça suyunu çekecektir. Pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yaklaşık 10 dakika boyunca yoğurun.
Hamurun üzerini örtün. Ilık bir ortamda, hamurun hacmi yaklaşık 1,5-2 katına çıkana dek, 30-45 dakika bekletin.
İç malzemesi için patatesleri yıkayıp kabuğuyla birlikte haşlamak için tencereye alın. Üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su ilave edin. Patatesleri iyice yumuşayana kadar haşlayın. Ilınınca kabuğunu soyun ve çatalla ezin.
Sıvı yağı tavada ısıtıp ince kıyılmış sarımsakları yumuşayana kadar kavurun. Ocaktan alın. Kıyılmış dereotu ve peynirleri ilave edin. Tüm malzemeyi karıştırın. İç malzemeniz hazırdır.
Hamuru yeterince dinlendirdikten sonra 12-15 adet bezeye ayırın. Her bezeyi birer yemek kaşığı un serpilmiş tezgahın üzerine alın. Çay tabağından biraz daha büyük olacak şekilde yuvarlak hamurla elde edin. Her hamurun ortasına pırasalı iç malzemeden yerleştirin ve avucunuzda yuvarlayıp toparlayın.
Poğaça hamurlarını yağlı kağıt üzerine yerleştirin. Hamurların üzerlerini tekrar örtün ve yarım saat daha ikinci kez mayalanmaya bırakın.
Dinlendirdiğiniz poğaça hamurlarının üzerlerine yumurta sarısı sürün, isteğe göre taze yeşilliklerle süsleyin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında, 25-30 dakika pişirin.




© lezzetler.com tarif no:143347 | adı:Pırasalı ve Patatesli Poğaça | gönderen:azizim | indirme tarihi:05.05.2024 - 00:28