Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


SOMON BALIĞI


THY Skylife

Orta Asyalı kökenimizden mi başka nedenlerden mi kaynaklanır bilinmez ama, toplum olarak oldum olası denizle pek aramız yoktur.
Kıyıların toplam uzunluğu 8.333 km olan Türkiye’nin yıllık balık üretimi, 1987 Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre 585 bin ton dolayında. Buna karşılık, kıyı uzunluğu Türkiye’den çok daha düşük olan Norveç’te aynı yıl yaklaşık 2 milyon ton, Japonya’da ise yaklaşık 12 milyon ton balık üretilmiş.
Neyse ki son birkaç yılda denizle ilişkimizin değişmeye başladığı yönünde umut verici bazı gelişmeler de yaşandı: Türkiye’de somon üretimine başlandı. Alarko Holding’in öncülük ettiği ve Haziran ayında faaliyete geçen Fümeleme Tesisleri’yle bir adım daha ileri götürdüğü bu sektör, İhracat açısından gelecek vaat ediyor.
Türkiye’de Atlantik Somonu üretiliyor. Somonun en kalitelisi, “prime quality” olanı.
Karadeniz bu tür somon için ideal bir ortam. Dünya somon üretiminde başı çeken Norveç’in Trömso Üniversitesi Su Ürünleri Ana Bilim Dalı Başkanı Profesör Jan Raa, Karadeniz’de üretilen Atlantik Somonu’nun kalite açısından dünya kritiklerinin istediği ideal somon olduğunu vurguluyor.
Karadeniz’e ulaşan serin ve havadar nehirlerde dünyaya gelen somonlar, 8. aydan sonra serin ve çırpıntılı Karadeniz’e aktarılıp besiye çekiliyor. Denize bırakıldıktan yaklaşık 12 ay sonra 4 kiloluk bir ağırlığa ulaşan somonlar artık yolculuğun sonuna gelmiş sayılıyor ve sofralardaki yerini almak üzere işleme tesislerinin yolunu tutuyor.
Somon son derece besleyici ve şifalı bir balık. Eskimoların bol bol yağ ve kolesterol tüketmelerine karşılık kalp sorunlarıyla karşılaşmadığını gören Batılı araştırmacılar, bunun onların diyetinden ileri geldiğini buluyorlar. Eskimo diyeti başta somon ve ringa olmak üzere yağlı balıklardan oluşuyor. Bu balıklarda bulunan ve Omega 3’ler grubundan olan bazı asitler düzenli olarak alındığında, kandaki yağ miktarını ve türlerini değiştirip pıhtılaşma eğilimini düşürerek düzensiz kalp atışı ve tromboz riskini azaltıyor, tansiyonu düzenliyor, kanın akışkanlığını artırarak dolaşımı hızlandırıyor. Yani somon yiyerek kalp krizini önlemek mümkün değilse bile, kalp krizi riskini azaltmak mümkün.




© lezzetler.com tarif no:139587 | adı:Somon Balığı | gönderen:bahçıvan | indirme tarihi:22.05.2024 - 07:04