Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


İZMİT SİMİDİ (KOCAELİ)


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi

Ilık su 1 su bardağı
Sıvı yağ 1 çay bardağı
Süt 1 çay bardağı
Yaş maya 1 paket
Şeker 1 tatlı/çay kaşığı
Tuz 1 tatlı kaşığı
Sirke 2 yemek kaşığı
Un 4 su bardağı + ½ çay bardağı
Pekmez ½ su bardağı
Üzeri için:
Susam 1 su bardağı
Pekmez ½ su bardağı
Su ½ su bardağı

Maya, bir su bardağı ılık suda eritilir ve kabarması için yaklaşık 2-3 saat kadar bekletilir. 2 kaşık pekmez, süt, şeker, sirke ile bir su bardağı ılık su karıştırılır.
Ortası havuz gibi açılan una tuz ve eritilen maya eklenir. Önceden hazırlanan pekmezli su azar azar eklenir ve kulak memesi kıvamında bir hamur yoğrulur.
Hamurdan parçalar koparılarak elde yuvarlanıp simit şekli verilir. Derin bir kapta kalan 1 kaşık pekmez ve bir bardak su karıştırılır. Susam, geniş bir tabağa koyulur. Hazırlanan hamurlar, pekmezli suya batırılıp çıkarılarak (bazı bölgelerde bu su kaynatılır ve kaynayan suya atılan hamur dibe çöker, yüzeye çıktığında ise alınır) susama bulanır.
Fırın tepsisi hafif yağlanarak, simitler çok sık olmayacak şekilde aralıklarla tepsiye dizilir.
Önceden ısıtılan 200 derece olan fırında 30 dakika kadar pişirilir.

Not: Simit ya da gevrek; susamla kaplı yuvarlak şekilli ekmeğe denir. İlk üretildiği yer olan Smiti'den (İzmit) geldiği bilinmektedir. İstanbul'a gelen veya İstanbul'dan doğuya giden kervanların konaklama yeri olarak bilinen İzmit'te, yolculara pratik yiyecek olarak hazırlanır. Kervanlarda yolculuk yapanların, yol boyunca gördükleri kişilere, yanlarındaki atıştırmalık simitleri Smiti'den aldıklarını söyledikleri için bu yuvarlak şeklindeki yiyeceğin ismi simit olarak dillerde yer etmiştir.




© lezzetler.com tarif no:138933 | adı:İzmit Simidi (Kocaeli) | gönderen:ayşe kutgün | indirme tarihi:02.05.2024 - 08:38