Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


KÖFTENİN TARİHÇESİ


https://carrefoursa.com

Köftenin 3000 yıllık bir tarihi vardır. Mezopotamya topraklarında doğduğu ve köftenin İran kökenli olduğu tahmin edilmektedir. Dilimizdeki söylenişi İran’da dövülmüş et, ezilmiş et, yoğurulmuş et gibi anlamları olan “kofta” kelimesinden türemiştir. Köfte en erken zamanlarda dövülmüş, ince doğranmış, elle parçalanmış veya küçük bir top haline getirilebilecek şekilde hazırlanmış arta kalan etlerden yapılmıştır. Zamanla et kıyma makinesi gibi gereçlerin mutfaklara girmesiyle köfte de çeşitliliğe uğramıştır. Kebap, makarna, çorba, salata, sandviç gibi yemeğin çeşidine göre farklı pişirme teknikleriyle köfte çeşitleri hazırlanabilmektedir.
Köfte ilk olarak nerede yapıldı?

Köfte dünyaya Mezopotamya’dan yayılmıştır. Mezopotamya’da eti sağlıklı koşullarda saklamak için et ezilerek tuz ve darı ile karıştırılırdı. Orta Asya’da yoğurulmuş et anlamına gelen Kueffettue yiyeceği bize köftenin doğuşunu gösteren bir kanıttır.

Orta Asya’da et ile susam, buğday, darı ve otlar karıştırılarak hazırlanan köfte topları suda haşlanır ya da saç üzerinde pişirilirdi. Gastronomi uzmanlarına göre bu pişirme tekniği, ekşili köftenin doğuşuna işaret etmektedir.

Köfte bugün bilinen baharatlı kıvamını Pakistan, İran ve Anadolu’da almıştır. Bunda baharat yollarının gelişmesi de etkili olmuştur. Özellikle zencefil, zerdeçal, kimyon, tarhun, kişniş, kenevir, biber tohumları ve ekmek gibi malzemelerle zenginleştirilen köfte eski zamanlarda sultanların yemeği olarak hazırlanıyordu. Bu yemeğe ise “kufati” deniliyordu.


© lezzetler.com tarif no:137721 | adı:Köftenin Tarihçesi | gönderen:elmalı | indirme tarihi:22.05.2024 - 04:46