Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


TAVUK KIZARTMASI FIRINDA


Altı aylık semiz bir pilicin tüyleri yolunur, içleri temizlenir, tütsülendikten sonra bol suda yıkanır. Ayakları arkaya doğru getirilip bağlandıktan sonra 8 bardak su, 1 baş soğan, 2 küçük havuç, yeteri kadar tuz katılır ve tencereyle kuvvetli bir ateşe oturtulur. Suyun ısınmasıy-le biriken köpükler kevgirle temizlendikten sonra tencerenin kapağı örtülür ve ortadan az bir ısıda iyice pişinceye kadar kaynatılır. Suyu yetmezse gerektiğinde sıcak su katılır.
Tavuk pişince tencereden çıkarılır ve içinde 5 çorba kaşığı kızdırılmış tereyağı bulunan bir tepsiye aktarılır. Tepsi hemen kızgın fırına sürülür ve vakit vakit kaşıkla tavuğun üstü yağla ıslatılarak her yanı nar gibi kızarıncaya kadar tavuk fırında tutulur.
Tavuk kızarınca servis tabağına konur ve sıcak bir yerde tutulur. Tepsideki yağın yarısı tavaya alınır, bunun üzerine 1 kaşık un katılır ve karıştırılarak un. yağa yedirilir. 4 dakika kavrulacak bu yağlı una, azar azar dökülmek üzere birbuçuk bardak tavuk suyu katılır. Sonra salça koyu bir kıvama gelinceye kadar kaynatılır. Koyulaşınca servis tabağına boşaltılır. Tabağın çevresi de süslendikten sonra servis yapılır.


© lezzetler.com tarif no:13733 | adı:Tavuk Kızartması Fırında | gönderen:zafira | indirme tarihi:20.05.2024 - 16:52