Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


BEĞENDİLİ KEBAP


1.5 kg Kuzu, kemiksiz but (kuşbaşı)
50 gr. soğanlı çeşni
5 gr. sarımsaklı çeşni
500 gr. domates
2 adet yeşil dolmalık biber
1 litre sıcak su
1 çay kaşığı karabiber tanesi
2.5 kg patlıcan bostan
300 g tereyağı
50 gr. buğday unu
1 litre taze süt (ılık)
2 çay kaşığı tuz
Hintcevizi (müskat)
3 yemek kaşığı rendelenmiş eski kaşar

Tereyağını bir tencerede kızdırın, etleri ilave edin. Arada bir karıştırarak orta ateşte, etler bıraktığı suyu çekinceye kadar pişirin. Soğanlı ve sarımsaklı çeşnileri ilave edin ve etleri birkaç kere çevirin.
Biberin sapını ve çekirdeklerini çıkartıp, büyük parçalar halinde doğrayın, yemeğe ekleyin. Domatesleri soyun, çekirdeklerini çıkartıp, ufak paralar halinde doğrayın. Etlere domatesleri ekleyin, yumuşayıncaya kadar karıştırarak pişirin. Sıcak suyu, tane karabiberi ve tuzu katın. Tencerenin kapağını kapatın. Yemek kaynayınca ateşi kısın. Ağır ateşte etler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 1 saat pişirin.
Bu arada beğendiyi hazırlayın. Bunun için küçük bir tencerede tereyağını kızdırın. Üstüne unu serperek, karıştırın. Ağır ateşte unun rengi çok hafif dönünceye kadar kavurun ve ateşten alın.
Patlıcanları kürdanla birkaç yerinden delin. Kuvvetli ateşte, içleri yumuşayıncaya kadar çevirerek, közleyin. Patlıcanlar sıcak'ken, saplarından tutarak, bir bıçakla kabuklarını soyun. Sap kısmını kesin. Her soyulan patlıcanı, hazırladığınız meyanenin içine atın ve çatalla ezerek, birbirine iyice karışmasını sağlayın.
Tencereyi ağır ateşe koyun. Patlıcanlar pütürsüz bir püre haline gelinceye kadar bir tahta kaşıkla, veya çırpma teliyle karıştırmaya devam edin. Bu sırada ılık sütü ağır ağır ilave edip, (kaya) tuzunu ekleyin. Karışım fokurdayınca, ocaktan indirin. Üzerine biraz müskat (Hindistan cevizi) rendeleyin, kaşar peynirini de ekleyip, karıştırın.
Sıcak beğendiyi tabağa koyun, ortasını çukurlaştırın. Sıcak eti, biraz suyuyla beraber bu çukura yerleştirerek, servis yapın.




© lezzetler.com tarif no:136450 | adı:Beğendili Kebap | gönderen:tarifsiz tarifler | indirme tarihi:05.05.2024 - 19:30