Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


TRAKYA YEMEK KÜLTÜRÜ


Gerek bölgenin tarihi geçmişi gerekse bölge coğrafyası ile flora ve faunasının bölgenin yemek kültürü üzerine etki yaptığı ve çeşitlendirdiği görülmektedir. Sebzelerin hamurla birleştiği tatlar (pırasalı börek gibi) yemek kültüründe ki etkileşimin doğal bir donucu olarak da kabul edilebilmektedir.
Yapılan araştırma ve incelemede bölgede kırmızı et başta olmak üzere, beyaz et, pirinç, un ve unlu mamüller ile yoğurt, peynir gibi süt ve süt ürünleri en çok tercih edilen ve yapılan ana yemek sınıfında yer almıştır. Bölgenin damak zevki daha çok bu ürünlerin yoğun kullanıldığı yemeklere yönelmektedir.
Bölgede üretimi de gerçekleştirilen yoğurt ve peynir sadece tek başına değil yemeklerde de kullanılan önemli bir tat olduğu görülmektedir. Tatlısından tuzlusuna, pirinç yine sofraların vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır.
Geçmişte daha çok av hayvanları kullanılırken av hayvanlarının sayısının azalmasına bağlı olarak av hayvanları ile yapılan kimi yemekler yerini beyaz ete bırakmışlardır.
Yine bölge Yemek kültürü incelendiğinde Osmanlı saray mutfağı (Ciğer sarma gibi) ve Batı Trakya (Rumeli beğendisi gibi ) ve Balkan (Arnavut Böreği gibi ) mutfağının izleri de belirgin bir şekilde görülmektedir.


© lezzetler.com tarif no:136337 | adı:Trakya Yemek Kültürü | gönderen:garbi | indirme tarihi:06.05.2024 - 20:00