Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


ALTIN SARISI UN HELVASI (SİVRİHİSAR ESKİŞEHİR)


Tahsin Altın
Sivrihisar Folkloru


Un, şeker, yağ ana maddesi bunlar. Un deyişmez ama şeker yerine, pekmez kullananlarda olurdu. O zaman, kara datlıdan yapılıncada helva kırmızı olurdu. Yağlarda deyişir: Tereyağlı, zeytinyağlı, şırlan yağı (haşhaş yağı) ilede pişirilirdi. O devirde, su böreğini ve haşhaşlı ek­meği hep şırlan yağı ile pişirirlerdi. Alışanlar için, çok sevilirdi. Un, şeker, yağ hepsi bir hesaba göre tartılır. Un ile yağ helva pişecek bakır leğende, karıştıra karıştıra pişirilirdi. Bu pişirme öyle bir kıvama gelirdiki, ki­misi bunun renginden, kimisi kokusundan anlardı. Bu kıvama gelme haline (mihânesi) gelmiş derlerdi. Başka bir kapta hazırlanan sıcak şeker şerbeti bu leğendeki mihânenin üstüne coos diye dökülür, iyice karıştırılır ağzı kapatılırdı. Kendi kendine helva kabarır leğen dolardı.

Not: Sivrihisarın düğün, dernek ve davetlerinde, altın sarısı un helvası baş yemeklerimizdendir. Sivrihisar’ımızda çok güzel altın sarısı, tane tane serpilen, hiç yapış yapış olmayan bu un helvasını pişiren ustalarımız var.


© lezzetler.com tarif no:134224 | adı:Altın Sarısı Un Helvası (Sivrihisar Eskişehir) | gönderen:dönüm | indirme tarihi:20.04.2024 - 01:12