Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


İMAM BAYILDI HİKAYESİ


Avrupa Birliği Bakanlığı
Avrupa'yı Masanın Etrafında Buluşturmak


İmambayıldının isminin nereden geldiğine dair pek çok rivayet var. Rivayetlerin çoğu birbirinden farklı olmasına rağmen ortak noktaları hikayenin sonunda imamın bayılması.
Kimine göre imam karısının ona yaptığı patlıcanlı yemeğin tadına bayılmış, kimine göre kullanılan malzeme miktarını duyunca, kimine göreyse kullanılan zeytinyağı miktarını duyunca bayılmıştır.
Bu rivayetlerden birisi şöyledir:
Savaş ve kıtlık zamanıymış. Herkese yetsin diye değirmenlerde öğütülen mısıra, mısır koçanı ve ağaç kabuğu eklerlermiş. Kıtlıktan her evde sürekli soğan ve unla çorba yapılırmış. Yemekler kilerlerde saklanır ve olabildiğince tasarruflu şekilde tüketilirmiş. İşte böyle bir kıtlık, böyle bir açlık zamanında yaşarmış bizim imam. Ama kendisi uyanıkmış ve tasarruftan çok iyi anlarmış. Ne var ne yok doldurmuş kilerine. İmamın karısı kilerde bu kadar çok malzeme bulunmasına rağmen tek çeşit yemek pişirmekten artık iyice sıkılmış ve bizim imamın üstüne gitmeye başlamış.
"Bey, bizim kilerde onca çeşit malzeme var, buna rağmen aç geziyoruz. Neredeyse kadınlığımı unutacağım. Yapayım şöyle güzel bir yemek, çekelim bir ziyafet!" demiş. İmam da "Olur mu öyle şey be kadın? Memlekette savaş var kıtlık var. Elimizdekilerle idare et, sonra aç mı kalmak istersin?" demiş.
Kadın bunu duyunca çok kızmış ve sonunda bir gün dayanamayıp kilerdeki bütün malzemeleri komşulara dağıtmış. Geriye sadece soğan, domates, biber ve patlıcan kalmış. Elindeki malzemelerle de imama akşam yemeği yapmış. İmam bu kadar çok malzemeyi bir arada görünce şaşırmış. Tam karısına kızacakken karısı demiş ki "Bey, bugün özel bir gün. Ye de güçlen, keyfin yerine gelsin diye yaptım". İmam da bu lafın üzerine yumuşamış ve afiyetle patlıcan yemeğini yemiş. Karısına teşekkür etmiş fakat bir daha da bu kadar israf yapmaması için uyarmış. Sofradan kalkıp kilere girmiş ve bomboş görünce ne olmuş? Tabii ki imam bayılmış!


© lezzetler.com tarif no:131975 | adı:İmam Bayıldı Hikayesi | gönderen:kambersiz | indirme tarihi:20.05.2024 - 21:12