Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


TUNCELİ MUTFAĞI


Tunceli Valiliği

Tunceli mutfağı, esas olarak tahıl ürünleri ve hayvansal gıdalara dayanmaktadır. Bunun nedeni, gündelik hayatın tarım ve hayvancılık ile şekilleniyor olmasıdır.
Bunun yanında Tunceli doğasının ayrılmaz bir parçası konumundaki bazı ot ve bitkilerden de lezzetli yemekler yapılabilmektedir.
Bağcılığın yaygın olduğu yerlerde besin ürünleri çeşitlenmektedir. “Şire”nin hem tatlı hem de katık olarak kullanımı yaygındır. Pekmez, pestil ve orcik (cevizli sucuk), şireden yapılan besin türleridir. Ayrıca döğme denilen bulgurla ‘şireli’ tarhana yapılır.
Buğdaydan elde edilen döğmeden yapılan döğme pilavı ve keşkek; yarmadan yapılan malhuta çorbası, tarhana, erişte ve un pilavı yörenin yaygın yemeklerindendir.
Yörenin en bilinen yemeklerinden biri, hazırlop köftesidir. Bu köfteyi yapmak için el değirmeninde öğütülmüş mercimek ve culbant (bir tür baklagil) ıslatılır, un, soğan ve maydanozla yoğrularak rulo biçimi verilir. Pişirildikten sonra üzerine kızdırılmış kırmızıbiberli yağ gezdirilir.
Geleneksel Tunceli ekmeği, tandırda ya da sacda pişirilmektedir. Mayalı hamurdan yapılan ekşili ekmek, bazlama; mayasız hamurdan yapılan yufka, kumbik, kül (ocak) gömmesi ve değirmen poğaçası yaygın ekmek türleridir. Yumurtalı tepsi kumbiği, su böreği, bişi ve hırınç gibi börek türü hamurlu yiyecekler, sacda ya da ocakta pişirilir. Kalbur hurması ve baklava, yaygın tatlı türleridir.
Tunceli’de son yıllarda bazı tarımsal ürünlerin turizm ve ekonomiye katkısını artırmak amacıyla daha iyi tanıtılmasına yönelik çabalar çoğaltılmıştır. Bunların başında bal gelmektedir. Her yıl Pülümür’de düzenlenen ‘Bal Festivali’ kapsamında balın tanıtımı yapılmaktadır.
Bu da, balın ilgi görmeye başlamasına yol açmış bulunmaktadır. Çemişgezek, Hozat ve Pertek ilçelerinde hayvancılığa dayalı olarak üretilen şavak peyniri ve tulum peyniri ile meyveciliğe dayalı kurutulmuş çekirdeksiz dut, pestil, orcik gibi ürünler, özellikle bu yörelerde düzenlenen festivaller kapsamında tanıtılmakta, yapılan ödüllü yarışmalarda üreticiler teşvik edilmektedir.
Bu ürünlerin il dışında ve ülke genelinde tanıtımına yönelik etkinliklerin artması ve paketlemenin malzeme ve tasarım olarak geliştirilmesi halinde, geleneksel ürünlerin Tunceli turizmine önemli bir katkı oluşturması sağlanacaktır.


© lezzetler.com tarif no:131021 | adı:Tunceli Mutfağı | gönderen:Saadet | indirme tarihi:22.05.2024 - 17:34