Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


GAMBİLYA EZMESİ (BODRUM MUĞLA)


350 gr mercimek
3 su bardağı su
1 adet soğan
2-3 adet sarmısak
75 ml (3-4 çorba kaşığı) zeytinyağı
3 adet kesme şeker
1 tatlı kaşığı zerdeçal
1 adet limonun suyu ve 1 çay kaşığı rendesi
Tuz
Üzeri için:
1 adet soğan
2 çorba kaşığı esmer şeker
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Tane ve yaprak kapari

Sarı mercimek derin bir kase içine konur, üzerine su ilave edilir ve bu su içinde bekletilir, suyu süzülür, yıkanır ve tencereye alınır.
Soğan dörde bölünerek mercimeklerin üzerine konur. Ayrı bir tavaya 2 çorba kaşığı zeytinyağı konur ve sarmısaklar kokuları çıkana kadar bu yağda hafifçe kavurulur. Sarmısaklı karışım, şeker ve tuz da mercimeklere ilave edildikten sonra üzerine ölçülü suyu eklenip haşlanmaya bırakılır. Haşlanan, iyice yumuşayan ve suyunu tamamen çeken mercimekler rondo veya el blender'ı ile püre haline getirilir. (Fazla suyu kalırsa, bu su süzülür.)
Bu karışıma geri kalan zeytinyağı, zerdeçal, limon suyu ve rendesi de ilave edilerek, hepsi birlikte iyice karıştırılır. İster hafifçe yağlanmış şekilli bir kalıba dökülür, ister tabağa akıtılır. Soğuyup, donması beklenir.
Soğan piyaz soğanı gibi doğranır, tavaya şeker ve zeytinyağı ilave edilip, karamelize edilir. Soğuyan ezmenin üzerine konur, kapari tane ve yaprakları ile süslenir.

Not: Ezme çok kuru olursa biraz daha zeytinyağı ve limon eklenebilir.




© lezzetler.com tarif no:126701 | adı:Gambilya Ezmesi (Bodrum Muğla) | gönderen:bahçe güzeli | indirme tarihi:07.05.2024 - 01:12