Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


ÇİYA TOHUMU


https://www.durulezzetler.com

Çiya bitkisinin siyah ve küçük tohumlarına, çiya tohumu denmektedir. Çiya tohumu, Meksika ve Guetamala’ya özgü ve Aztekler’le Mayalara için önemli bir besin olmuştur.
‘Chia’’(çiya) antik Maya dilinde güç anlamına gelmektedir.
Çiya tohumları, yüksek miktarda lif ve omega -3 yağ asidi ile bol miktarda kaliteli protein, mineral ve antioksidan içeren bir besindir. Çiya tohumu, kalp hastalığı ve diyabet riskini azaltırken, sindirim sistemini güçlendirir.
Çiya tohumları parlak, pürüzsüz dokulu olup, küçük, yassı ve oval şekillidir. Kahverengi ve siyah renkte olabilmektedirler. Hafif bir lezzetle sahip olan chia tohumu hemen hemen her şeye ilave edilerek tüketilebilir.
Çiya tohumu ıslatılıp püre içine eklenebilir ya da puding haline getirilebilir. Devamlı tüketilen yemeklere eklenebildiği gibi sadece salatalar veya yoğurtla birlikte de tüketilebilir.
Çiyayı suda bekletmenize, öğütmenize veya pişirmenize gerek yoktur. Pişirmeden salatalara, kahvaltı gevreklerine, yoğurda ve içeceklere ekleyebilirsiniz. Öğüterek tüketmek istediğinizde, kullanacağınız miktar kadar öğütmeniz tavsiye edilir.
Çiya tohumunu, pasta ve ekmeklerinizi içerisinde kullanabilir, susam gibi üzerin ekleyebilir, reçel, pilav ve yemeklerde kullanabilirsiniz. Su tutma özelliği fazla olan çiya tohumunu soslara ve çorbalara kıvamı tutturmak için de eleyebilirsiniz.




© lezzetler.com tarif no:125334 | adı:Çiya Tohumu | gönderen:şerif özdil | indirme tarihi:20.05.2024 - 07:55