Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


LAVAŞ CİPSİ


5 su bardağı un (Ortalama 190 g)
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı toz maya
1 yemek kaşığı bal
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Yarım su bardağı ılık su
İsteğe bağlı susam, kırmızı biber, taze çekilmiş tuz, kekik, nane, çörekotu vb.

Hamur yoğurma kabına un, tuz, maya, bal, sıvı yağ ve suyun bir kısmını koyun ve yoğurun. Ekmek hamurundan daha sert bir kıvama gelmesi gerekiyor, kıvama gelmesi için gerekirse kalan sudan biraz daha ekleyerek yoğurun.
İstediğiniz kıvama geldiğinde elastik bir hamurunuz olacak. Hamuru 10 dakika daha yoğurun. Elinize biraz sıvı yağ alın ve hamuru yağ ile incecik kaplayın. Hamuru kaba koyun, üzerini streç film ile kapladıktan sonra oda sıcaklığında iki katı olana kadar mayalayın (ortalama 1,5-2 saat alacaktır).
Yağlı kağıdı 30 cm’e 36 cm büyüklüğünde, dikdörtgen şekilde kesin ve cipsi pişireceğiniz tepsiye yerleştirin. Hamuru da yağlı kağıtla aynı büyüklükte açacağız. Cipsin daha ince olmasını isterseniz hamuru daha ince açabilir, yağlı kağıdı da daha büyük kullanabilirsiniz. Hamur mayalandıktan sonra tezgahı çok az yağlayın ve hamura elinizle dikdörtgen şekil verin.
Yağlı kağıdınızla aynı büyüklükte, ortalama 30 cm’e 36 cm büyüklüğünde bir dikdörtgen olana kadar hamuru açın. 5 dakika bu şekilde dinlendirin ve hamuru yağlı kağıt serilmiş tepsiye alın.
Hamurun üzerini su ile biraz ıslatın, üzerine istediğiniz baharatları, istediğiniz miktarda ekleyin. Üzerine ekleyeceğiniz kalın çekilmiş tuzun ayrıca bir lezzet kattığını da belirteyim. Baharatlama işleminden sonra elinizle baharatlanmış hamura çok hafif bastırın. Bu hamur pişip kabardıkça baharatların hamurdan ayrılmasını engelleyecek. Daha sonra hamuru ister üçgen, ister kare formda, istediğiniz gibi kesin.
Önceden ısıtılmış Arçelik Gurme Ankastre fırında 180 derece, üzeri kızarana kadar 12-20 dk arası pişirin. İstediğiniz çıtırlıkta ve kıvamda pişirdikten sonra 10 dk soğutun.




© lezzetler.com tarif no:122792 | adı:Lavaş Cipsi | gönderen:ağababa | indirme tarihi:22.05.2024 - 05:40