Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


PEYNİRLİ İSVİÇRE PİDESİ


Kullanılacak malzeme (6 kişi için):
1/2 kilo ekmeklik hamur,
150 gram tereyağı,
1/2 kilo emmenthal peyniri,
2 yumurta,
1 baş soğan,
az un,
yeteri kadar zeytinyağı,
tuz ve karabiber.

Yapımı: 24 santim çapında bir fırın tepsisini bolca yağa bulamalı. Ekmeklik hamura 50 gram tereyağını iyice yumuşattıktan sonra katmalı ve yoğurarak yağı hamura yedirmeli. Sonra hamurun dörtte üçünü almalı ve merdaneyle açarak ince bir yufka durumuna getirmeli. Bu yufkayla tepsinin altını ve kenarını kaplamalı.
Beri yanda soğanı rendelemeli ve bir tavaya koymalı. Buna kalan tereyağıyle zeytinyağını katmalı ve tavayı ateşe oturtarak soğanı kavurmalı. Soğan pembeleşince tavayı ateşten indirmeli. İçindeki ılıyınca buna rendelenmiş emmenthal peynirini katmalı. Karıştırırken yeteri kadar tuz ve karabiber serpmeli. İyice soğuyunca bu karışıma bir kâsede çırpılmış yumurtayı katmalı. Karıştırarak hepsini birbirine yedirmeli. Gerekirse bir -iki kaşık ılık süt katmalı. Karışım iyice bağlanınca bunu tepsideki hamurun üstüne boşaltmalı. Bir spatulayla düzgün bir biçimde yaymalı.
Kalan dörtte bir parça hamuru hafif unlu mermere koymalı ve gene hafif unlu merdaneyle 24 santim çapında bir tepsiye eş boyda açmalı.
Peynirin üstüne bu hamur yufkayı oturtmalı. Alttan gelen hamur yufkanın ucuyla birleştirilmeli, ıslak parmaklarla sıkarak bu uçların yapışmasını temin etmeli. Kalıbı 200 dereceye göre kızdırılmış fırına sürmeli ve pideyi 35 dakika kadar orada pişirmeli.
Tepsiyi fırından çıkarınca önce bir büyük kapağa, oradan da servis tabağına başaşağı ederek aktarmalı ve bu güzel pideyi sıcak sıcak sofraya götürmeli. Orada keskin bir bıçakla parçalara bölüp servis yapmalı.


© lezzetler.com tarif no:12221 | adı:PEYNİRLİ İSVİÇRE PİDESİ | gönderen:vardar | indirme tarihi:17.05.2024 - 10:34