Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


MANTAR ZEHİRLENMESİ


Mantar zehirlenmesi sindirim, sinir, dolaşım sistemlerinde ayrı ayrı belirtiler gösterir.

Sindirim sistemindeki belirtiler: barsak bozuklukları ortaya çıkar. Sindirim sistemine etki gösteren mantarların tadı keskin ve yakıcıdır. Bu mantarlar yendikten bir süre sonra karın ağrısı. şiddetli kusma, kanlı ishal, baş dönmesi görülür.

Zehirlenme: Dolaşımın kötüleşmesi ve ölümle sonuçlanabilir. Zehirlenen kimselerin hemen mideleri yıkanmalı, kendilerine doktor nezaretinde dolaşımı kuvvetlendirici ilâçlar verilmelidir.

Sinir sistemindeki belirtiler: Sinir sistemine etki gösteren mantarlar «soğanlı amanita» ile «sinek mantarlarındır. Bunların içinde muskarin denilen bir zehir vardır. Önce midede ve barsaklarda zehirlenme belirtileri başlar. Daha sonra sarhoşluk hali, hezeyan, kramplar görülür. Muskarinin panzehiri atropin'dir.

Dolaşım sistemindeki belirtiler: Kanda zehirlenme belirtileri gösteren mantarların bileşiminde helvelin asidi bulunur. Bunlar çoğunlukla hortumlu mantarlardır. Zehirlenme belirtileri yutkunma. kusma güçlüğü, sarılık ve kramptır. Hasta genellikle kendini kaybeder.


© lezzetler.com tarif no:12121 | adı:MANTAR ZEHİRLENMESİ | gönderen:vardar | indirme tarihi:28.04.2024 - 01:48