Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


YUNAN MUTFAĞI


Nergis Kılıç

Binlerce yıllık zengin bir geçmişin şekillendirdiği bir coğrafyada yer alan Yunanistan için ‘Balık Ülkesi’ denilebilir. Temel besin maddesinin balık olduğu ülke, diğer Akdeniz ürünleri açısından da çok zengindir. İncir, üzüm, portakal ve zeytin Yunanistan’da çok bol yetişir. Doğal olarak Yunan yemekleri de zeytinyağlı yemeklerdir. Dünyaca ünlü Kalamata zeytini Yunanistan’da yetişir.
Yüzyıllarca Türk egemenliğinde kalan Yunanistan, Türk Mutfak Kültürü’nden oldukça fazla etkilenmiş, hatta pek çok Türk yemeğini de kendine mâl etmekten kaçınmamıştır. Bugün Yunan Mutfağı’nda sayısız Türk yemeği mevcuttur.
Tzatziki(cacık), patlıcan salatası, patlıcan musakka, etli kuru fasulye, biber dolması, baklava bunlardan bazılarıdır. Yunanistan’ın Türk yemeklerine sahip çıkarak onları dünyaya Yunan Mutfağı’nın ürünleri gibi tanıtması, Türk Mutfağı için büyük kayıptır. Bu konuda harekete geçilmezse, Türk Mutfağı en özlü örneklerini bile sahiplenmekten aciz kalacaktır.
Akdeniz otları ve baharatlarının da yemeklerinde bolca yer aldığı Yunan Mutfağı, en sağlıklı örneklerini Ege Adaları çevresinde barındırmaktadır.


© lezzetler.com tarif no:119538 | adı:Yunan Mutfağı | gönderen:adda | indirme tarihi:17.05.2024 - 20:28