Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


BEŞAMEL SOSLU KÖFTE


4 dilim rosto
125 gram margarin yağı
2 yumurta sarısı
1 yumurta akı
100 gram kurutulmuş ekmek tozu
50 gram un
1/2 litre süt
100 gram jambon
1 fiske cevzi bevva
Tuz
Karabiber

100 gram rosto dilimini kurutulmuş ekmek tozuyla karıştırarak makineden geçirip kıymalı. 100 gram margarin yağını tahta bir kaşıkla döverek macun durumuna getirmeli. Buna iki yumurta sarısıyle bir yumurta akını katıp çırpmalı, karışımı birbirine yedirmeli. Bunları karıştırmaya devam ederken azar azar kıymayı ve unun yarısını katıp yedirmeli. Tuzlayıp biberledikten sonra bunu bir kenara bırakmalı.
Emaye bir tencereye tuzlu su koyup kaynatmalı. Su kaynayınca ateşin ısısını azaltmalı, sıcak suya batırılmış bir çorba kaşığıyle kıymalı karışımdan almalı. Sıcak suya batırılarak ıslatılmış ikinci bir kaşıkla alınan köfteye oval bir biçim verdikten sonra kaşığı kaynamakta olan tuzlu suya sokmalı. Kaşık suya girince köftesi kayıp tencerenin dibine inecektir. Aynı işlemi tekrarlıyarak bütün harcı oval köfteler haline getirmeli. Köfteleri beş dakika kadar pişirdikten sonra kevgirle bunları süzerek tuzlu sudan çıkarmalı, iyice süzülünce sıcak bir yerde tutulan servis tabağına koymalı. Jambonu makineden iki defa geçirerek kıymalı.
Kalan un, margarin yağı ve sütle bir beşamel salçası hazırlamalı. Salça hazırlanınca cevzi bevvayla tuzunu ve karabiberini serpmeli. Karıştırırken kıyılmış jambonu katmalı ve karışımı birbirine yedirdikten sonra köftelerin üstüne gezdirerek dökmeli, tabağı sofraya götürüp servis yapmalı.


© lezzetler.com tarif no:11691 | adı:Beşamel Soslu Köfte | gönderen:mutfaktabirimivar | indirme tarihi:04.05.2024 - 05:49