Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


MERCİMEK KÖFTESİ


Vedat Başaran

400 gr. kırmızı mercimek
100 gr. köftelik ince bulgur
1 adet kuru soğan
2 adet yeşil sivri biber
¼ demet nane
½ demet maydanoz
4-5 adet taze soğan
1 adet domates
1 adet limon / Süslemek için
1 tatlı kaşığı acısız kırmızı toz bibe
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
2 tatlı kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı kişniş
3 tatlı kaşığı tuz
½ su bardağı zeytinyağı

Mercimeği ve bulguru yıkayıp suyunu süzün.
Tencereye çeyrek su bardağı zeytinyağı koyup ısıtın. Soğanları doğrayın ve hafifçe kavurup, mercimeği ilave edin. 3 - 4 dakika sonra, üstüne 2 parmak aşacak şekilde su katıp karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp, orta ateşte 20 dakika pişirin.
Taze soğanları, ortalarından kesip ikiye ayırın. Küçük küçük doğrayın. Yeşil sivri biberlerin çekirdek yataklarını temizleyin. Biberleri, maydanozu ve taze naneyi ince ince iyice kıyın. Domatesin kabuğunu soyup, çekirdeklerini temizleyin. İkiye bölüp ince ince doğrayın. Pişen mercimeğe, ıslatıp beklettiğiniz köftelik bulguru katın. 1 tatlı kaşığı tuz ilave edip arada sırada karıştırarak 2-3 dakika daha pişirin. Suyunu çekmesine yakın ocaktan alın ve ayrı bir kaba aktarın.
Hazırladığınız malzemeleri yayarak katın. 2 yemek kaşığı biber salçası,1 tatlı kaşığı acısız kırmızı toz biber, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı kişniş, 2 tatlı kaşığı tuz, 2 tatlı kaşığı nar ekşisi, çeyrek bardak da zeytinyağı ilave edip iyice harmanlayın. 2 yemek kaşığı ile şekillendirip tabağa dizin. Limon dilimleri ve yeşilliklerle süsleyip servis yapın.


© lezzetler.com tarif no:116340 | adı:Mercimek Köftesi | gönderen:lezzet yolu | indirme tarihi:28.04.2024 - 05:27