Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


PİLİÇ FIRINDA (SOĞUK)


2 adet piliç
1/2 adet limon
60 gram yağ
1 çorba kaşığı su
1 bardak sığır veya tavuk jölesi veya 1 demet yeşil salata
1 miktar tuz

1) Tüyleri yolunmuş, içleri temizlenmiş, tütsülenmiş ve iyice yıkanmış 2 adet pilicin iç ve üstleri ovalarcasma tuzlandıktan sonra pişerken güzel bir pembelik hasıl etmek için üstlerine hafif limon sürmeli ve ayaklarını da arkalarına geçirmelidir.
2) Sonra hazırlanmış bu piliçleri, içinde rahatça çevrilebilecek büyüklükte, bir tepsiye koyduktan sonra üstlerine bir çorba kaşığı su ile 3 çorba kaşığı yağ ilâve etmeli, sonrada tepsiyi kızgınca firma sürerek her 3-4 dakikada bir içindeki yağdan kaşıkla almak ve pişmekte olan piliçlerin üzerine dökmek suretiyle piliçlerin her bir arafları nar gibi oluncaya kadar bunları aşağı yukarı 35 ilâ 60 dakika pişirmelidir. (İki-yüz gram kadar olan küçük piliçler 35 dakikada, 250 gram kadar olanlar 40 ilâ 50 dakika, daha büyükleri ise 60 dakika arasında pişirilmelidir. Bir de piliçlerin bir tarafı iyice kızarmadan diğer taraflarını çevirmemelidir.)
3) Piliçler kızarınca bunları tencereden çıkartarak iyice soğutmalı, sonra bu piliçleri evvelâ ikiye sonra da kol, göğüs, bud olmak üzere parçalara ayırdıktan sonra parça piliçleri dağıtmadan, yani parçalamadan, göğüs ve sair kemiklerini çıkarmalı, sonra da bunları muntazam bir şekilde tabağa döşemeli ve etrafını da iyice kıyılmış 1 bardak sığır veya tavuk jölesi yahutta kıyılmış yeşil salata ile çevirmeli ve servis yapmalıdır. (Etrafına jöle konulacak ise: bir kahve fincanı jöleye katiyyen ısıtmadan Benmaride hafifçe erittikten sonra buna fırça batırmak suretiyle jöle almalı ve tabağa döşenmiş piliçlerin üstlerine sürmek suretiyle piliçlerin parlamasını temin etmelidir.)


© lezzetler.com tarif no:11238 | adı:PİLİÇ FIRINDA (SOĞUK) | gönderen:Horse | indirme tarihi:06.05.2024 - 23:50