Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


RUS YEMEK ÇEŞİTLERİ


Dr. Mehmet AKMAN Dr. Mustafa METE
Türk ve Dünya Mutfakları


Soğuk iklimin tüm varlığım hissettirdiği Rus mutfağında, bu nedenle sınırlı sayıda sebze kullanılmaktadır. Soğuk iklime adapte olan patates, lahana, pancar ve havuç Rus mutfağının başlıca sebzeleri durumundadır. Rusya’nın tüm dünyaca bilinen ünlü "Borşç Çorbası" bu sebzeleri kullanılarak yapılır. Rusya’da yazlan soğuk hazırlanan Borşç Çorbası sık tüketilen bir yiyecektir.
Rusya'da nehirlerin, göllerin çok olması ve Avrupa'nın en uzun nehri Volga'mn bu ülke sınırları içersinde bulunması, balıkçılığın gelişmesine neden olmuştur. Rus mutfağında çok fazla balık yemeği yarılmaKtadır. Balıklar tuzlanmış olarak veya fırında sebze ile birlikte hazırlanır. "Chastikovaya havyan" Rusya'nın en popüler balık yemeklerinden oh isidir.
Kırmızı et olarak en çok dana eti kullanılır. Et kıyma olarak çok kullanılmaz. Kümes hayvanlan ise Rus mutfağında çok kullanılır, fakat yumurta tüketimi çok sınırlıdır. Yoğurt tüketimi ise Türk asıllı olanlar arasında yaygındır. İlkbahar festivalinde ve Paskalya'da kaz dolması, düğünlerde hindi, doğum günlerinde ise tavuk yemekleri hazırlanır.
Rusya'da beyaz pirinç hemen hemen hiç kullanılmaz. Buna karşın siyah pirinç ve bulgur çok kullanılır. Ekmek olarak daha çok çavdar ekmeği tüketilir.
Bu mutfakta baharatın pek fazla yeri yoktur. Hardal hemen her yemekte yer alır. Turşunun ise ayrı bir yeri vardır. Hatta mutfağın baş tacı denilebilir. Meyve suyu ve nişasta kullanılarak yapılan Rusların kompostosu "kisel" elma, armut, vişne veya kayısıdan yapılır. Ülkemizde yetişmeyen Brusnika, Klyuvka, Çemika gibi ekşi meyvelerinde kompostosu hazırlanır. Bunların dışında meyve olarak en çok elma ve nar tüketilir.




© lezzetler.com tarif no:110588 | adı:Rus Yemek Çeşitleri | gönderen:Göksen | indirme tarihi:19.04.2024 - 03:02