Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


ÇEDENE KAHVESİ


TKDK Elazığ İl Kordinatörlüğü

Güneydoğu Anadolu ve Elazığ çevresininde yetişen menengiç ağacından toplanan Çedene’den özel yöntemlerle yapılır. Birçok hastalığa iyi gelen Çedene kahvesi nefis kokusuyla misafirlere ikram edilen önemli bir içecektir.İlimize özgü olan bu kahve gerek kokusu gerek tadıyla farkındalık yaratmakta ilimiz ziyaretçileri tarafından büyük popülerliği olan bir üründür. Menengiç, yabani aşılanmamış Antep fıstığına verilen isimdir Menengiç, çedene, bıttım gibi farklı isimlerle anılıyor. menengiç kahvesine Antep fıstığı kahvesi demek çok doğru olur. Çünkü, menengiç diye bilinen meyvenin dalını Antep fıstığı aşıladığınız zaman Antep fıstığı olur Lezzetinin yanında sağlığa olan kanıtlanmış katkıları vardır bunlardan bazılarını sıralarsak;
Menengiç kahvesi kafein içermez.
Vücudu kansere ve yaşlanmaya karşı koruyucu etkiye sahiptir.
Menengiç kahvesi öksürüğü keser, balgam söktürür.
Nefes açıcıdır, nefes darlığına iyi gelir.
Antiseptik özelliği vardır, göğsü yumuşatır, solunum yollarına faydası vardır.
Yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur
Böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur.
Menengiç kahvesi Ses tellerine iyi gelir.
Ses kısılmasında doğal tedavi edici özelliği vardır.
Mide ağrılarını dindirmeye yardımcı olur.
Bağırsak gazlarını giderir.
Menengiç Kahvesinin içinde koruyucu hiç bir kimyasal madde yoktur % 100 doğaldır

Çalı türü bir bitki olup, boyları 6 – 9 m. ye kadar yükselebilen menengiç Mart-Nisan aylarında mor renge yakın kırmızı çiçekler açar. Meyvesi küçük küre şeklindedir ve olgunlaştıkça yeşil ve mavi renge dönüşür.
Meyveleri çerez olarak yenildiği gibi börek ve benzeri hamur yemeklerinde iç malzemesi olarakda kullanılır.
Dağlık ve Kırsal alanlarında ekimi yapılmadan yabani olarak yetişen Menengiç ağacından toplanan menengiç meyveleri, yıkandıktan sonra bir kaç gün güneş altında kurumaya bırakılır. Kurutulan yabani bitki geniş bir tavada rengi koyu kahverengiye dönene kadar kavrulur. Menengiç tohumları kavurma işleminden sonra macun kıvamına gelene kadar ezilmesiyle menengiç kahvesi meydana gelir. Kahvenin üretimi iki şekilde yapılır, bunlardan birincisi tam olgunlaşıp kurumuş meyvelerin kavrularak kahve makinesinde çekilmesi, ikincisi ise meyvelerden yağ çıkarılarak bu yağdan kahve yapılması. Makine ekipman olarak öğütme makinesi ile kavurma makinesi ve kahve çekme makinası kullanılır.
Çedene kahvesinin pişirilmesi Türk kahvesinin aynısıdır. Ancak kahvenin su yerine süt ile yapılması lezzeti artıracaktır.


© lezzetler.com tarif no:110302 | adı:Çedene Kahvesi | gönderen:ahmet abi | indirme tarihi:01.05.2024 - 18:26