Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


YAPRAK SARMASI (BULDAN DENİZLİ)


Yard. Doç. Dr. Ramazan GÖKÇE

Yaprak sarması için çekirdeksiz üzüm veya çekirdekli beyaz üzüm baglarının yaprakları yaprakların taze oldugu Mayıs ayında toplanır ve salamuraya konulur. Bununla beraber taze yaprakla da sarma yapılabilir. Salamuradan alınan yapraklara aynen patlıcan dolmasında oldugu gibi iç hazırlanır. Fakat buradaki içe genellikle et konulmaz. Yaprak sarmada ne çok sıkı sarılarak yaprakların patlamasına, ne de çok gevsek sarılarak açılıp dökülmesine sebep olmamak için orta sıkılıkta sarmak gereklidir. Sarılan yapraklar birbirleri üzerine dizilerek çok az su ile pisirilir ve yine daha çok sarımsaklı ve sade yogurt ile servis edilir.

Not: Yaprak dolmasında iç hazırlarken sadece pirinçten, sadece bulgurdan veya bulgur-pirinç karısımından faydalanılabilir. Fakat esas lezzetli olanı bulgurla veya bulgur+pirinçle hazırlananıdır. Burada yapraktan kaynaklanan hafif eksimsi lezzetin bu yemek için ayrı bir önemi vardır.


© lezzetler.com tarif no:110124 | adı:Yaprak Sarması (Buldan Denizli) | gönderen:Göksen | indirme tarihi:09.05.2024 - 04:44