Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


TEL HELVASI (UZUNDERE ERZURUM)


Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi

Un
Tereyağı
Toz şeker
Limon

Yapılacak helvanın miktarına orantılı olarak şeker ve su birlikte kaynatılır. Kıvamını anlamak için kaynayan şuruptan soğuk bir suyun içine damlatılır. Dağılmadan duruyorsa şuruba biraz limon suyu katılır. Un az tereyağı ile hafif kavrulur. Bu işlem, helvanın tereyağı aroması alması için yapılır. Tepsi veya sini soğuk bir yere ya da kar üzerine konularak kavrulmuş olan un ortasına dökülür. Kaynatılıp koyulaştırılan şurup, tepsinin etrafına halka şeklinde dökülür. Bir kaç kişi tarafından elle sıkıla sıkıla, çekile çekile ağdalaştırılır. Ortaya dökülen undan azar azar alınarak ağdalaştırılmış şekere katılır. Elle sıkılıp çekilerek alınan un yedirilir. Tekrar un alınarak işleme devam edilir, ta ki, un ve şeker, tel tel helva şekline gelinceye kadar.

Not: Helva Uzundere mutfağının önemli tatlarındandır. Diğer yörelerde yapılan helvalardan farklılığını, değişik helva türlerinde yörede yetişen doğal meyvelerin, özellikle duttan yapılmış pekmez ve cevizin katılmasıdır. Ayrıca, değirmen unu şeklinde de adlandırılan tam buğday ununun ve doğal tereyağının kullanılması, Uzundere helvalarını daha da farklı kılmaktadır. Bu helvalardan biri de, kış gecelerinde yakın arkadaşların, özellikle de genç kızların bir evde bir araya gelerek, yapımında ihtiyaç duyulan yoğun işgücünü paylaştıkları ve bu arada türkü ve manilerle gülerek eğlendikleri tel helvasıdır.


© lezzetler.com tarif no:109820 | adı:Tel Helvası (Uzundere Erzurum) | gönderen:tarifci abla | indirme tarihi:24.05.2024 - 14:22