Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


LOR DOLMASI (UZUNDERE ERZURUM)


Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi

2 demet geniş yapraklı evelik
1 su bardağı pilavlık bulgur
3 su bardağı taze lor peynir
1 adet iri kuru soğan
4 yemek kaşığı tereyağı
Yarım su bardağı krema
1 büyük kâse yoğurt
4 diş sarmısak
Karabiber
Tuz

Evelikler yıkanır, kaynar suya batırılıp çıkarılır. Soğuk suda saklanır. Soğan yemeklik doğranır. İki kaşık tereyağında pembeleşinceye kadar kavrulur. Bulgur eklenir ve karıştırılır. İki su bardağı sıcak su, tuz ve karabiber eklenir. Suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişirilir. Ocak kapatılır ve karışım demlendirilir. Demlenen pilav biraz soğutulur. İçine lor peynir ve krema eklenerek karıştırılır. Evelikler tek tek alınır, bir tabak içine yayılır. Üzerine hazırlanan içten konularak sıkıca sarılır. Fırın tepsisine dizilir. Çok az su konularak fırına verilir. Suyu çektirilinceye kadar pişirilir. Fırından çıkarıldıktan sonra, üzerine sarmısaklı yoğurt yayılır. Tereyağı kızdırılır, yoğurdun üzerine gezdirilir. Sıcak servis yapılır.

Not: Yörenin en ünlü yemeklerindedir. Yapımında kullanılan evelik bitkisi (efelik, efelek, ya da benzer bir türü olan labada olarak da adlandırılır.) Mayıs ve Haziran aylarında doğada, özellikle çayır alanlarında ve bahçelerde kendiliğinden yetişir. Çok yıllık bir bitkidir. Yemek yapımında kullanılan evelik, çok fazla büyümeden toplanır. Yetiştiği ilk dönemlerde hoş bir ekşiliği vardır. Evelik bitkisinin bulunmadığı durumlarda ince pazı yapraklarına da sarılabilir. Özel günlerde ve misafir ağırlamada sıkça pişirilir.




© lezzetler.com tarif no:109745 | adı:Lor Dolması (Uzundere Erzurum) | gönderen:tarifci abla | indirme tarihi:21.05.2024 - 09:10