Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


OTLU PEYNİR VAN


Van'ın yıldızlarından biri de peyniridir. Şehrin içinde dolaştığınız zaman hiç bir peynirciye rastlamamanız sizi şaşırtabilir. Ama bu ürünü tatmak için bir çarşının olduğunu görünce "tamam şimdi oldu" dersiniz.
Peynirciler çarşısında bütün dükkanlarda sadece Van otlu peyniri bulunur. Van otlu peynirinin birden çok versiyonuna rastlayabilirsiniz ama sonuçta hepsi aynı peynirin bekleme süresinin değişmesi ile elde edilmiştir. Tadı tuzlu, sanki soğan ilavesi ile mayalanmış gibidir. İçinde Van'ın ağır kış koşullarına karşı yakalanabilecek hastalıkları önleyecek şifalı otlar mevcuttur, bunlar; sirmo, mendo, tarhun ve kekiktir.
Van Peynirciler çarşısında otların haşlanmış ve kıyılmış halde peynir yapımına hazır halde olanı da satılıyor.
İçinde kullanılan ot miktarı belirli bir ölçüye dayanmıyor, bu otları kimi üreticiler haşlayarak kimisi de çiğ olarak peynir mayasına katıyor. 10 günde mayalanıyor ancak en az 1 ay beklemek gerekiyor. Otlu peynirin en makbul çeşidinin koyun sütünden olduğu söyleniyor ancak inek sütünden de üretenler oluyor.
Van otlu peyniri hayvanların yavrulama mevsimi ve tabiatın canlandığı zaman olan ilkbaharda üretiliyor ve uygun koşullarda 1 sene saklanabiliyor. 1 sene sonraki haline de otlu tulum peyniri deniyor.
Peynirin bekleme süresine ve içerisindeki otun yoğunluğuna göre fiyatları değişiyor. En tazesi 13 lira en eskisi 25 liradan alıcı buluyor.












© lezzetler.com tarif no:107504 | adı:Otlu Peynir Van | gönderen:Banu Atabay | indirme tarihi:27.04.2024 - 15:21