Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


EZO GELİN ÇORBASI (KAHRAMANMARAŞ)


Kahramanmaraş Valiliği
Hacı Ali Özturan


Ezo Gelin, Türkiye Cumhuriyetinin sınırları çizildiginde, yüz binlerce Osmanlı Devleti vatandası gibi sınırların ötesinde, Suriye’de kalan; vatan özlemiyle kavrulan bir gelinimizdir:
“Ezo Gelin! Çık Suriye daglarına da bizim ele el eyle…” seklinde devam eden ve dinleyen herkesi etkileyen bir uzun hava ile folklörümüze bir daha çıkmamak üzere girmistir.
Ezo Gelin herkes için aileden biridir. Her gün Suriye’nin daglarına çıkarak Türk topraklarına el sallayan, ölmez bir “özlem anıtı”dır. Bacımızdır, teyzemizdir, halamızdır, etimizden bir parçadır.

1 su bardagı kırmızı mercimek
1 tatlı kasıgı biber ve domates salçası
2 diş sarımsak
1 fincan yag
1 tatlı kasıgı kırmızıbiber
Tuz

Bir su bardagı mercimek iyice yıkandıktan sonra bir tencereye alınır. Üzerini kapatacak kadar su konur ve mercimekler açılıncaya dek pisirilir.
Bir kâseye 1 tatlı kasıgı biber ve domates salçası karısımı konur. Üzerine tuzda ezilmiş 2 diş sarımsak ilave edilerek ezilir. Az su ilavesiyle sıvılastırılır.
İçinde mercimegin pisirildigi tencereye, yukarıda hazırlanan sarımsaklı salça yavaş yavaş ve karıstırarak eklenir. Sonra çorba kıvamına dek su konur. Tuz atılarak pisirilir.
Bir tavaya 2 yemek kasıgı tereyagı alınarak kızdırılır. Üzerine 1 tatlı kasıgı kırmızıbiber konarak kavrulur, ocaktan indirilen çorbanın yüzüne yakılır.

Not: Çorbanın biraz daha kırmızı görünmesi istendiginde az salça, az suda eritildikten sonra en basta çorbaya katılmalıdır.


Fotoğraf "semra bacı" tarafından gönderildi. 06.11.2020


© lezzetler.com tarif no:107392 | adı:Ezo Gelin Çorbası (Kahramanmaraş) | gönderen:Göksen | indirme tarihi:28.04.2024 - 14:25