Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


KIZILKANAT


İBB Su Ürünleri Hali Müdürlüğü

Vücut oval sekilli olup, genellikle iri pullarla örtülüdür. Bası küçüktür; ağzı terminal olup yukarı doğru çevriktir. Üst çene biraz öne doğru çıkıktır.
Vücut parlak gümüsi renkte, anal, kuyruk, göğüs ve karın yüzgeçleri açık kırmızı, sırt yüzgecinin ise yalnız bir kısmı kırmızı renktedir. Gözler portakal renginde ve üst kısmında kırmızı bir nokta vardır. Pullarının kenarları siyah renklidir.
Ortalama uzunluk 15 – 30 cm, maksimum uzunluk 45 cm; ortalama ağırlık 200 – 400 gr, maksimum ağırlık ise 2 kg’dır.

ÜREME DÖNEMİ: Üç yasında, 12 cm olduğunda yaklasık 40 – 50 gr iken eseysel olgunluğa ulasır. Yumurtlama dönemi Nisan – Haziran aylarını kapsar. Üreme mevsiminde erkeklerin vücut ve baslarında kabarcıklar bulunur. Disi balık 1,5 mm çapında 200.000 civarında yumurta bırakabilir. Çok yapıskan olan yumurtalar daima bitkiler üzerine kümeler halinde tespit edilirler.
TÜKETİM ŞEKLİ: Uzatma ağları ile avlanan bu balıkların; eti kılçıklı ve lezzetli olmayıp ekonomik öneme de sahip değildirler; bu nedenle sınırlı düzeyde insan besini olarak kullanılmakta, daha çok balık çiftliklerinde doğal yem seklinde tüketilirler.




© lezzetler.com tarif no:106401 | adı:Kızılkanat | gönderen:Göksen | indirme tarihi:06.05.2024 - 01:31