Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


DERE PİSİSİ


İBB Su Ürünleri Hali Müdürlüğü

Vücut yanlardan yassı ve asimetrik olup, metamorfoz esnasında sağa doğru dönmüstür. Deri genellikle küçük sikloyit pullarla örtülüdür. Bas, gözler arası sahadan yanal çizgiye doğru uzanan ve az çok sert yapılı kemiksi bir ibik ile sınırlanmıstır. Vücudun sağ tarafında ve gözlerin önünde bulunan burun deliklerinden birincisi büyük ve genis, ikincisi ise, küçük ve tüp seklindedir. Ağız eğik duruslu, alt çene üst çeneye nazaran biraz daha uzamıstır.
Bulunduğu ortama göre rengi değisebilen bu balıklarda, vücudun gözlü olan tarafı, genellikle esmer, esmer – gri veya tamamen gri olup, bu fon üzerinde büyükçe kırmızımsı – esmer – oranj bazen de küçük beyaz lekeler veya bu lekelerin etrafları daha koyu bant ile çevrili olarak bulunur.
Ortalama uzunlukları 20 – 25 cm, maksimum uzunluk ise 50 cm’dir.
Sahilden itibaren 80 m derinliğe kadar çamurlu dip bölgelerde yasar. Yazın nehir ağızlarını, lagünleri ve acısu fiyortlarını tercih eder.
Suların soğuması ile tatlısuları terk edip denizin derin yerlerine göç ederler.

ÜREME DÖNEMİ: Erkekleri 3, disileri 4 yasından itibaren eseysel olgunluğa ulasırlar. Bu balıkların üreme dönemi soğuk aylara denk gelir. Özellikle Ocak-Nisan ayları arasında 5-25 m derinliklerde yumurtlarlar.

TÜKETİM ŞEKLİ: Eti çok lezzetli ve buna paralel olarak ekonomik değeri yüksek bir balıktır. Taze ve tuzlu
olarak da tüketilirler.




© lezzetler.com tarif no:106327 | adı:Dere Pisisi | gönderen:Göksen | indirme tarihi:06.05.2024 - 21:24