Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


MÜCENDRA PİLAVI (KIBRIS)


KKTC'de İmgesel Yemekler
Doğu Akdeniz Üniversitesi


Mercimek
Pirinç
Soğan
Tuzot
Limon
Zeytinyağı

Mücendra pilavı yesil mercimek ve pirinçle yapılır. Öncelikle pirinç ve mercimek suyun içerinde bir süre kaynatılır. Ardından tencerenin içerisine zeytinyağı, iki kasık limon suyu, bir kasık tuzotu ve kavrulmuş soğan eklenip, on dakika kadar kaynatılması halinde mücendra pilavı hazır olmaktadır. Bu yemeğin yanında süzme yoğurt, zeytin ve yesil (taze) soğan pilava ayrı bir tat, sofraya ise ayrı bir çesni vermektedir.

Not: Eskilerin "fakir yemeği" olarak adlandırdığı mücendra pilavı, Kıbrıslıların ana yemeklerinden biridir. Kıbrıs'ta sehriyeli pirinç pilavı ve bulgurdan sonra en fazla pisirilen pilav türüdür. Mücendra pilavının diğer pilavlardan farkları, pilavın yesil mercimekle yapılması ve içerisine çok az pirinç katılmasıdır.
Mücendra pilavı, içerisinde pirinç ve yesil mercimek bulundurmasından dolayı çok sağlıklı bir pilavdır. Özellikle çocukların fiziksel ve zihinsel gelisimlerinde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca çesitli hastalıkların önlem ve tedavisinde de oldukça faydalıdır. Pilav, içerdiği mineraller ve proteinler sebebiyle, vücuda enerji verir ve vücudu kuvvetlendirir. Doyurucudur, zihni açar. Yüksek tansiyonu düsürür. Hazmı kolaylastırır, ishali de keser. Kandaki kolesterol oranını azaltır. Böbrek tası olusumunu önler. Kan sekeri düzeyini sabit tutar. Dçeriğinde bulunan kanser önleyici maddeler sayesinde, basta bağırsak kanseri olmak üzere kansere karsı koruyucudur.


© lezzetler.com tarif no:106186 | adı:Mücendra Pilavı (Kıbrıs) | gönderen:Göksen | indirme tarihi:08.05.2024 - 16:20