Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


MAKLUBİYE (KIBRIS)


KKTC'de İmgesel Yemekler
Doğu Akdeniz Üniversitesi


1 kilo domates
2 kilo salatalık
Yarım kilo biber
1 dal maydanoz
1 kilo soğan
1 kilo pirinç
1 paket sehriye
1 - 2 adet tavuk göğsü
1 kilo yoğurt
Yağ

Maklubiye yemeği için öncelikle tencereye tavuk göğsü konulur ve iyice kaynayıp haslanması beklenir. Bir taraftan da tavanın içine biraz yağ ilave edilerek sehriye kavrulur. Sonra kavrulan sehriyenin içine pirinç eklenir ve üzerine yeteri kadar su eklenir. Bir süre sonra pirinçler suyunu çeker ve pilav hazır hale gelir. Ardından tencerede, haslanmış tavukla hazır olan pilav iyice karıstırılır. Bir tepsinin ortasına, tavuk etiyle karıstırılmış pilavın tenceresi ters çevrilerek kapatılır. Bu maklubiye yemeğinin en büyük özelliklerinden biridir.
Diğer taraftan domates, salatalık, biber ve soğandan olusan salata yapılır. Tencere kaldırıldıktan sonra, hazırlanan salata tepsinin ortasındaki pilavın çevresini süsleyecek sekilde eklenir. Sonra da salatanın aralarına yoğurt konulur. Sofranın genel görünümü, ortada pilav, etrafında ise bir salata, bir yoğurt gelecek sekildedir. En son olarak da maydanozlar yemeğe eklenerek, maklubiye pilavı servise hazır hale gelir.

Not: Maklubiye yemeği Kıbrıs’ın geleneksel yemeklerindendir. Diğer günlerin haricinde bayram ve düğün gibi özel günlerde yapılmaktadır.




© lezzetler.com tarif no:106185 | adı:Maklubiye (Kıbrıs) | gönderen:Göksen | indirme tarihi:20.05.2024 - 03:09