Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


GÜRCÜ KAVURMASI (ÜNYE ORDU)


Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi

Kuşbaşı et
Sarımsak
Soğan
Mısır unu
Salça
Tuz
Cviz
Kinzi
Çörekotu
Zafrana
Karabiber
Tereyağı

Sinirsiz ve yağsız olan etler tencereye atılır. Kendi suyunda haşlanır. Suyunu çeken etler kıyılmış olan soğanlar ile kavrulur. Salça ve yeterince suyla karıştırılarak kaynamaya bırakılır. Kaynayan sudan bir miktar alınır ve ayrı bir kaba ayrılır. Tereyağında kavrulan un tencereye ilave edilir. Karışım muhallebi kıvamını aldıktan sonra üzerine daha önceden ayrılan salçalı su dökülerek servis yapılır.

Not: Kavurmayı lezzetli yapan içine katılan baharatlardır. Kavurmadaki baharat sayısı zaman zaman on altı çeşit olur. Bu baharatları Gürcüler 1789 yılında göç ile birlikte Anadolu topraklarına taşımışlardır. Sahip oldukları yemek kültürünü ise burada yaşatmışlar ve bulundukları coğrafyayla özdeşleştirmişlerdir.
Kavurmanın ilk adı düğün yemeği anlamına gelen “maragyani” dir. ilk zamanlarda düğünlerde yapılan gürcü kavurması çok fazla beğenilmesinden dolayı zamanla dernek toplantılarında, dinlenme tesislerinde, kermeslerde, yöreyi tanıtmaya gelen çeşitli televizyon programlarında Ünye’nin yöresel yemeği olarak yayılmıştır.
Ünye’nin yerli halkıyla kavurma o kadar bütünleşmiştir ki, kendi atalarının mirasıymış gibi sahip çıkmaya başlamışlardır. Halk arasında kavurma o kadar fazla sevilmiştir ki, Gürcü Düğünü olduğu zaman “Gürcü kavurması olmazsa gitmeyiz”, “Kavurmasız gürcü düğünü mü olur” gibi ibareler sıklıkla kullanılmıştır.
1955 yılından bu yana Ünye kaymakamlığı bünyesinde turizm haftasında yemek yarışması düzenlenmektedir. Yarışmaya yörenin çeşitli yemekleri katılmaktadır. Gürcü kavurmasıyla yarışmaya katılanlara çeşitli dereceler verilmiştir. “Yörelerimiz Türkülerimiz” adlı kültür programında Ünye yöresi tanıtılırken gürcü kavurması da kültürel bir zenginlik olarak tanıtılmıştır.


© lezzetler.com tarif no:105760 | adı:Gürcü Kavurması (Ünye Ordu) | gönderen:Göksen | indirme tarihi:22.05.2024 - 09:48