Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


LAZ BÖREĞİ (ARDEŞEN RİZE)


Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi

5 yumurta
7 su bardağı süt
1 çay bardağı kadar pirinç unu ve nişastası
1,5 su bardağı şeker
Alabildiği kadar buğday unu
Tuz
Yufkanın aralarına sürmek için tereyağı

Böreğin malzemeleri karıştırılarak bir hamur elde edilir. Hamur yirmi parçaya ayrılır. Yirmi tane yufka açılır. Yufkalar on-on şeklinde ikiye ayrılır. Böreğin kalbi olan muhallebisi, yufkaların aralarına konulacaktır. Muhallebi ise şöyle hazırlanır: süt ve şeker bir kapta kaynatılır. İçine az tuz konulur. Başka bir kapta bir bardak soğuk süt içine dört yumurta sarısı ve buğday unu katılarak iyice çırpılır. Piştikten sonra içine biraz karabiber serpilir. On hamur açıldıktan sonra aralarına bol bol tereyağı sürülür. Üst üste konulur ve üzerine soğumuş muhallebi dökülür. Sonra on hamur daha açılır, aralarına tekrar tereyağı sürülerek muhallebinin üzerine dizilir. Arzu edilen şekilde kesilerek tereyağı sürülür üzerine ve fırına verilir.
Böreğin tatlı olmasını sağlayan en önemli nedeni şerbetidir. Şerbet ise şu şekilde yapılır: Bir buçuk bardak şeker, bir bardak su ile hazırlanan şerbet, tepsi sıcak olunca şerbet ılık olmak şartıyla böreğin üzerine dökülür. Fındık veya cevizle süslendikten sonra ılık olarak servis yapılır.

Not: Laz böreğinin nereden geldiği ve yapılışının nasıl olduğu konusunda rivayetler vardır. Bazıları Rusların bu böreği Paris’ten alıp Kafkasya’ya götürdüklerini, Türklerin de “laz böreği” adı altında millileştirdiklerini söylüyor. Birçok Karadenizliye göre ise Laz böreği şöyle oluşmuştur: Börek yörede ilk kez Karadenizli bir kaynana tarafından yapılmıştır. Gelin kaynanasına çok kızgındır ve şerbet kaynatıp kaynanasının üstüne dökmek istemektedir. Ancak kaynamış şerbeti kaynanasına dökmeye kıyamaz ve şerbeti kaynanasının yaptığı böreğin üzerine döker. Böylece börek tatlı haline gelir. Tatlı özellikle Karadenizliler tarafından çok sevilir. Özel günlerde festivallerde vs. sevilerek yapılan, tüketilen yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunulan bu tatlının gün geçtikçe de yayılma alanı genişlemektedir.


Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 15.02.2024


© lezzetler.com tarif no:105721 | adı:Laz Böreği (Ardeşen Rize) | gönderen:Göksen | indirme tarihi:17.05.2024 - 05:35