Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


SİRON (KELKİT GÜMÜŞHANE)


Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi

Un
Tuz
Tereyağı
Kırmızı biber

Verilen malzemelerle hamur yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığına getirilir. Sonra hamur yufka büyüklüğünde açılır ve pişirilir. Hamur rulo şeklinde katlanır ve parmak inceliğinde dilimlenir. Daha sonra kurutulan yufka sahana dizilir. Yemeğin sosu için sarımsaklı yoğurt hazırlanır ve üzerine tereyağı kızdırılarak dökülür. İsteğe göre üzerine kırmızıbiber veya ceviz konur.

Not: Yemek bölgede ekmek olarak tüketilen yufkanın yapımı sırasında üretilmiştir. Bölgede genellikle yazın çok sık yapılıp kurutularak kış boyu tüketilir. Yufkaların yapımı sırasında üretilen Siron, yufkayı rulo şekline getirdikten sonra kesilip kurutulmasıyla hazırlanır.
Siron, Kelkit’te yapılan Kuşburnu-Pestil Kültür ve Turizm Festivali, Alacapazarı Yayla Şenliği gibi özel günlerde yapılarak tüketilir. Doğum yeri Kelkit’tir. Ancak günümüzde sadece Kelkit’te değil tüm Gümüşhane’de yapılmakta hatta çevre il ve ilçelerde de yapımı yaygınlaşmaktadır. Yayılma alanının genişlemesinde ise yapılan şenlik ve festivallerin etkisi büyüktür.


© lezzetler.com tarif no:105717 | adı:Siron (Kelkit Gümüşhane) | gönderen:Göksen | indirme tarihi:27.04.2024 - 21:34