Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


DUT PEKMEZİ (ISPARTA)


Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Dut
Su

Öncelikle dut ağacının altına temiz bir örtü serilir ve dut örtünün üzerine silkilir. Toplanan dut taneleri bez çuvala konulur ve sıkılır. Duttaki su bitince posasına 1 su bardağı kadar su katılıp tekrar sıkılır.
Elde edilen dut suyu, sığ ve geniş bir kazana konulup ateşte kaynatılır. Kaynarken üzerinde oluşan beyaz köpük kevgir yardımıyla alınır. Kaynatma işlemine, üzerinde köpük kalmayana kadar yaklaşık 1,5 saat devam edilir. Ateşten alınan dut, temiz bir kaba aktarılır ve aktarma esnasında dibinde biriken posa alınmaz. Üzerine 1 su bardağı su serpilerek kapağı kapatılır ve 1 saat bekletilir.
Dinlendirilen şıra tekrar temiz bir kaba alınır ve aktarma esnasında dibinde biriken posa yine bırakılır. Ateşe konulan şıra kaynarken sürekli olarak kepçe ile karıştırılır ve kepçeye alınan şıra kazandan 25-30 cm yukarı kaldırılarak tekrar kazanın içerisine dökülür. Kaynama esnasında kazanın etrafında oluşan pekmez kalıntılarının yanmaması için, devamlı olarak temiz bir bez yardımıyla kazanın etrafı silinir. Şerbetten daha koyu fakat baldan daha sıvı kıvama gelene kadar kaynatma işlemine devam edilir.




© lezzetler.com tarif no:105420 | adı:Dut Pekmezi (Isparta) | gönderen:Göksen | indirme tarihi:18.05.2024 - 04:23