Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


ISPARTA MUTFAĞINDA KULLANILAN MALZEMELER


Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Isparta’nın coğrafi şartları ve bitki örtüsü yemek yapımında kullanılan malzemeleri de doğrudan etkilemektedir. Mutfakta kullanılan yağlar; kaymak yağı, ayçiçek yağı ve haşhaş yağıdır. Haşhaş yağı ve kaymak yağı genellikle evlerde elde edilmekte, ayçiçek yağı ise satın alınmaktadır.
Yemeklerde koyun veya keçi eti tercih edilmekle birlikte, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin giderek azalması nedeniyle en çok tüketilen et, büyükbaş hayvanlardan elde edilmektedir. Bu etlerin yanında kümes hayvanları, balık ve av hayvanlarının etleri de kullanılmaktadır.
Meyve ve sebzelerin yöresel mutfakta önemli bir yeri vardır. Taze olarak tüketildikleri gibi, oldukça fazla miktarda kurutuldukları ve bu kurutulan ürünlerin çeşitli yemeklerde kullanıldığı görülmektedir.
Hamur işlerinde son dönemlere kadar evde öğütülen unlar tercih edilmekteyken, artık fabrikalarda üretilen unlar sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Köylerde hamurdan yapılan başta su böreği ve baklava olmak üzere birçok börek, çörek ve tatlı çeşidini görmek mümkündür.
Süt ürünleri yemeklerin hazırlanışında oldukça fazla önem arz eden yiyeceklerdir. Süt ve sütten üretilen yoğurt, ayran, yağ gibi ürünler çorbadan tatlıya kadar birçok yiyeceğin hazırlanmasında kullanılmaktadır.
Tatlandırıcı olarak şeker kullanılmakla beraber, üzüm pekmezi ve reçellerin de tatlandırıcı olarak kullanılmaya devam ettiği görülmektedir.


© lezzetler.com tarif no:104685 | adı:Isparta Mutfağında Kullanılan Malzemeler | gönderen:Göksen | indirme tarihi:21.05.2024 - 12:54