Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


ET SARMASI


Kullanılacak malzeme (6 kişilik):
1/2 kg'lık bir et dilimi (et mümkün olduğu kadar geniş ve ince olmalıdır. Süt danasından olabileceği gibi koyundan da olabilir. Genellikle hayvanların karınlarındaki bölümden, yani pançetadan kesilmiş olmalıdır),
100 gr dilim jambon,
150 gr sığır kıyması,
100 gr sosis,
1 çorba kaşığı çamfıstığı,
1 yumurta,
4 körpe ve küçük havuç,
1/2 demet maydanoz,
1 sap kereviz,
1 baş soğan,
50 gr. rendelenmiş kaşar peyniri,
1 çay kaşığı yenibahar,
1 çay kaşığı karabiber,
yeteri kadar tuz,
1 tutam kekik.

Yapılışı:
Et dilimi et tahtasının üstüne yayılır. Eğer varsa zarları ve pürtüklü yerleri kesilip atılır. Et döveceğiyle et dilimi dövülür. Özellikle etin kalınca yerleri dövülerek et aynı kalınlıkta bir dilim haline getirilir. Geniş ağızlı bir porselen kâseye kıyma, zarı çıkarıldıktan sonra doğranmış sosis içi, çamfıstığı, rendelenmiş kaşar peyniri, temizlendikten sonra yıkanmış ve kıyılmış maydanoz, yeteri kadar tuz ve karabiber konur. Bunların üzerine bir yumurta kırılır ve karışım tahta bir kaşıkla iyice karıştırılır. Dövülmüş et dilimi tuzlanır, kekiklenir. Üstüne jambon dilimi serilir. Jambon diliminin üstüne de porselen kâsedeki kıymalı iç dökülür ve tahta bir kaşıkla bu iç yayılır (yalnız et diliminin yan taraflarında birer parmak kadar boşluk kalmasına dikkat edilmelidir. Sonra havuçlar kazınır ve yıkanır. Bunlardan üç tanesi sarma içinin üstüne yanlamasına oturtulur. Et dilimi, içini dağıtmadan sarılarak rulo haline getirilir. Sonra bu et sarmasının açık kalan iki yanı dayanıklı ve beyaz bir iplikle dikilerek kapatılır. Aynı iplik ile sarma salam bağlanır gibi sarılarak bağlanır. Et sarması hazır olunca temiz ince bir bez ile iyice sarılır. Sarmayı alacak genişlikte düz altlı bir tencerede tuzlu suyla ateşe oturtulur. Temizlenmiş ve yıkanmış sap kerevize, kabuğu ayıklanmış soğan ve havuç tenceredeki suya atılır. Su kaynamaya başlayınca beze sanlı olan et sarması tencereye konur. Rulo en az bir saat orta ısılı ateşte kaynatılır. Et pişince bir kevgirin yardımıyla tencereden çıkarılır. Üstündeki ince bez çıkartılarak bir servis tabağına konur ve soğumaya bırakılır. Et sarması soğuyunca keskin bir bıçakla dilimlenir. Tabağın çevresi kabak ve enginarla süslenerek servis yapılır.

Et rulosuna uygun olan kabak ve enginarlar şöyle hazırlanır: kabak dilimleri ve temizlenerek ikiye bölünmüş enginarlar tuzlu suda ayrı ayrı haşlanır. Sonra haşlanan enginarla kabaklar bir delikli süzgece konur, sularının iyice süzülmesi sağlanır. Bir tavaya iki diş ayıklanmış sarımsak ve yarım demet kıyılmış maydanoz konur. Buna 3 veya 4 çorba kaşığı zeytinyağı da kattıktan sonra ateşe oturtulur. Zeytinyağı ısınınca kabak dilimleriyle enginarlar tavaya atılarak bunlar sote edilir. Sonra kevgirle tavadan çıkarılarak servis tabağının çevresine yerleştirilir.


© lezzetler.com tarif no:10456 | adı:Et Sarması | gönderen:Aycan | indirme tarihi:22.05.2024 - 04:12