Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


SERVİS SIRASINDA KİRLİ MASA ÖRTÜLERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ


Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2007


Servis sırasında yemek masasında kirlenmeler meydana gelebilir. Yine servisin kalabalık olduğu günlerde restoran masaları bazen iki kere kullanılmak durumunda kalabilir.
Bu da misafir önünde örtü değiştirme durumunu ortaya çıkarır. Konukların çıplak masayı ve altındaki kirli alt örtüyü görmeleri istenmez. Kirli örtüyü kaldırırken aynı anda temizini örtmek önemlidir. Örtü değişimi, gayet estetik ve göz zevkini bozmayacak şekilde yapılmalıdır. Bunun için şöyle hareket edilir:
Masanın üstünü boşaltınız. (Yiyecek artıklarını temizleyiniz. Örtü çok kirliyse, lekelerin üzerine bir kumaş peçete seriniz.)
Temiz örtüyü, masa üzerine uzunlamasına dörde katlışekilde koyunuz.
Sağa ve sola sarkan kısımların eşitliğini sağlayınız. (Örtünün yalınkat kenarların altta ve kendinize bakan tarafta olmasına dikkat ediniz.)
Kirli örtünün karşıdan sarkan kısmını kıvırarak masanın üzerine toplayınız (Bu işlemi masa tablasının görünmesini engelleyecek şekilde yapınız.)
Temiz örtüyü iki elinizle yukarı kaldırarak en alt katı, masanın karşı kenarından sarkıtınız. (Bu işlemi yaparken örtünün gergin, parmaklarınızın uygun kat aralarında olmasına dikkat ediniz.)
Kirli örtünün kıvrılmış olan kısmını, yüzük ve küçük parmaklarınızla tutunuz. Her iki örtüyü de kendinize doğru çekiniz. (Bu esnada, temiz örtünün üstteki orta katını serbest bırakınız.)
Temiz örtüyü masanın üzerine bırakırken kirli örtüyü altından çekip alınız. (Çekme sırasında, örtülerin birbirine yapışmaması için elinizdeki örtüyü hafifçe silkeleyiniz. Kirli örtüyü alırken baş ve işaret parmaklarınızı kullanınız.)
Örtüyü serdikten sonra, masadaki duruşunu ve kenarlardan sarkan kısımları kontrol ediniz.
Örtünün toplanan kısımları varsa parmak uçları ile düzeltiniz. (Örtüye ellerinizle mümkün olduğunca az dokunmaya çalışınız.)


© lezzetler.com tarif no:100520 | adı:Servis Sırasında Kirli Masa Örtülerinin Değiştirilmesi | gönderen:Saadet | indirme tarihi:21.05.2024 - 08:24