Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


ODA SERVİS ARABASININ HAZIRLANMASI


Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006


Oda servisinde kullanılan arabalar restoranda kullanılan servis arabalarından farklıdır. Bunlar genellikle yuvarlak masa şekline gelebilen kanatlı arabalardır.
Ofise girip çıkarken taşınma esnasında, asansörde ve konuk odalarına girerken kanatlar kapalı olur. Böylece daha rahat taşınır. Konuk odasına girdikten sonra kanatlar açılarak yuvarlak masa haline dönüştürülür.

Kahvaltı Servisi İçin Oda Servisi Arabasını Hazırlamak:
Akşam servisinden sonra arabaların örtüleri değiştirilir. Yanlarındaki açılıp kapanan kanatları indirilir. Yuvarlak kenarlarına karşılıklı olarak iki kuver hazırlanır.
Arabalar daha çok Amerikan kahvaltı ve açık büfeler için hazırlanır. Continental kahvaltılar için genellikle tepsiler kullanılır.
Araba üzerine kahvaltı tabakları, bıçak-çatal takımları, peçeteler, menaj, meyve suyu bardakları, fincanlar, şekerlik uygun bir şekilde yerleştirilir. Fincanlar ve bardaklar kapalı olarak servis arabasına konulmalıdır.
Hazırlanan arabalar ofis ile servis asansörü arasındaki koridora dizilir. Sabah servisi başlamadan önce mutlaka çiçek konulmalıdır. Kahvaltı için reçel bal arabadaki yerlerine konulur. Böylece siparişe uygun hale getirilir. Sipariş pusulasına göre servis elemanı arabayı alarak banko boyunca ilerleyerek pusulada (order) yazılı olan yiyecek ve içecekleri tamamlayarak servise çıkar.

Arabaların Öğle ve Akşam Yemekleri İçin Hazırlanması:
Oda servis arabalarının öğle ve akşam yemeklerine hazırlanması için kahvaltı servisinden sonra yapılır. Oda servis şefi en son kahvaltının ne zaman yapılacağını bilir. Bu bilgiye göre artan servis arabalarını öğlen ve akşam servisi için hazırlamaya başlar. Kahvaltı servisinde kullanılan arabalar toplandıktan sonra bu arabalarda öğle ve akşam yemekleri için hazırlanmaya başlanır.
Oda servis arabaları öğle ve akşam yemeğine için hazırlanırken öncelikle örtüsü değiştirilir ve gerekirse kapak örtüsü de açılmalıdır. Her araba için iki kişilik alakart kuveri hazırlanır.
Hazırlanan arabalar uygun şekilde dizilerek bekletilir. Sipariş alındıktan sonra mutfak hazırlıklarını yaparken oda servis garsonu kuverde siparişe göre gerekli değişiklikleri yapar. Çiçekler kontrol edilir. Eklenmesi gereken malzemeleri (bardak, tabak, çatal bıçak gibi) tamamladıktan sonra gerekirse reşolar yakılır ve servis arabası tam olarak servise hazır hale getirilir.


© lezzetler.com tarif no:100225 | adı:Oda Servis Arabasının Hazırlanması | gönderen:ağır osman | indirme tarihi:03.05.2024 - 21:07